Polisen vill minska bedrägeribrotten mot äldre med hjälp av serien "Försök inte lura mig"

Lyssna

"Försök inte lura mig" är en serie samtal med brottsoffer i tre avsnitt som UR Samtiden producerat i samarbete med Polismyndigheten. Avsnitten riktar sig till dig som är äldre i syfte att stärka förmågan att stå emot bedrägeribrott och minska känslan av skam för den som drabbats.

I serien "Försök inte lura mig" samtalar tidigare SVT-profilen Marianne Rundström med brottsoffer som delar med sig av sina erfarenheter av bedrägerier. Medverkar gör också polisen och en psykoterapeut med sina erfarenheter och perspektiv på vad som händer när vi drabbas av dessa brott.

Se serien på UR play

”Försök inte lura mig” finns på UR Play från den 6 oktober och kommer att sändas på Kunskapskanalen den 26 oktober med start kl. 14.00 och den 1 november med start kl. 14.30.

Till UR play och "Försök inte lura mig" (länk)

Det prisbelönta, brottsförebyggande materialet som serien grundar sig på har tagits fram av Polisen tillsammans med PRO, SPF Seniorerna, SKPF Pensionärerna och BOJ.

Läs mer om utbildningsmaterialet här (länk)

Så skyddar du dig mot bedrägerier

Den senaste tiden har många äldre personer utsatts för bedrägerier. Det kan ske via telefon eller hembesök och gå till på olika sätt.

Läs mer här om hur du skyddar dig