kultur för hälsa, hjärta

Projektet Kultur för hälsa

Vännäs Musikskola erbjuder barn och unga på mellan- och högstadiet möjlighet att delta i projektet Kultur för hälsa.

Projektet genomförs tillsammans med Kulturskolerådet för att fler unga ska få bättre uppväxtvillkor genom att förebygga psykisk ohälsa med kulturskolan som resurs och genomförs med stöd av Allmänna Arvsfonden.

I samarbete med elevhälsoteamen på skolorna ger vi anpassad undervisning för elever som kan må bra av att komma till oss en gång i veckan. Insatsen är hälsofrämjande med målsättning att förebygga och fånga upp psykisk ohälsa bland elever på mellan- och högstadiet.

De elever som erbjuds plats i projektet får förtur till Musikskolan. Här får du som elev möjlighet att bekanta dig med ett eller flera instrument, skapa musik och utforska nya vägar och uttryck. Vi bygger en miljö där du som elev kan känna dig trygg, värdefull och sedd utan krav på prestation. Platsen är kostnadsfri och en insats brukar pågå under 6-12 tillfällen. Efter avslutad period erbjuds du en ordinarie plats i Musikskolan.

Exempel på aktiviteter

  • Sång
  • Musikskapande
  • Instrument, till exempel piano, gitarr, trummor, fiol, trumpet och flöjt

Vi tar emot elever både individuellt och i mindre grupper. För elever i årskus 5 och 6 samt för tonåringar finns även projektet Kompass, som ska stärka den psykiska hälsan hos unga.

Läs mer om projektet Kompass nedan

Läs mer om vad vi på Musikskolan kan erbjuda dig

För att få reda på mer om vad du kan göra på Musikskolan, kolla gärna in vårt ordinarie utbud och kom gärna med gärna med egna önskemål och förslag. Om du inte kan bestämma dig för ett särskilt instrument får du gärna prova dig fram tillsammans med oss!

Läs mer om våra instrument/vårt utbud här

Till dig som är elev

Du är välkommen att komma till Musikskolan en gång i veckan under en period. Tillsammans kan vi rama in vad just du vill ägna dig åt de gånger vi träffas. Kanske vill du testa att spela ett instrument, sjunga eller skapa musik? Du får komma till oss utan krav på prestation eller läxor, oavsett om du är glad eller ledsen. Du är välkommen precis som du är! Prata med vårdnadshavare, mentor eller elevhälsan. Det går också bra att prata med någon av oss på Musikskolan.

Till dig som är lärare i grundskolan

Ibland ser du som lärare sådant som Elevhälsan eller Musikskolan inte vet om. Om du har en elev som du tror skulle främjas av Kultur för hälsa; ta gärna detta vidare till Elevhälsoteamet på skolan eller hör av dig direkt till oss.

Till dig som är vuxen och lever med eller nära barn och unga

Har du ett barn eller en ungdom nära dig som du önskar skulle få ta del av Kultur för hälsa? Prata med hen och berätta om oss! Tillsammans kan ni kontakta Elevhälsan på skolan eller höra av er direkt till oss.

Kompass

Många unga upplever stress och höga krav i allt från skolarbete till hur man ska vara och se ut. Med projektet Kompass vill vi skapa trygg och kreativ zon för dig som längtar efter ett sammanhang där du kan vara dig själv. Här arbetar vi med kroppen, andningen och sångrösten och uttrycker oss tillsammans. Vi jobbar med grupp- och individstärkande övningar i en varm och tillåtande atmosfär där individuell prestation och egna resultat inte är det viktiga. Tillsammans skapar vi en fristad bortanför skola, vardag och sociala krav.

Är du en av alla unga som känner dig stressad, otillräcklig eller orolig?

Vill du vara en del i vår kreativa och trygga zon? Kompass har en grupp för elever i årskurs 5 och 6 på Vegaskolan och en grupp för tonåringar. Inga förkunskaper krävs och könsidentitet eller röstläge spelar ingen roll. Deltagandet är kostnadsfritt.

Kompass Vega: Måndagar kl. 14.45-15.30
Ledare: Eva Lestander och Carolin Frohm

Kompass för tonåringar: Måndagar kl. 15.30.16.25
Ledare: Paula Pleje och Carolin Frohm

Plats: Musikskolans lokaler, Vegaskolan
Kursstart: Meddelas direkt till dig som är deltagare

Hör av dig till någon av oss för mer information eller anmälan.

Paula Pleje, samordnare
Tel: 0935-144 35
Skicka e-post till Paula

Carolin Frohm, sångpedagog
Skicka e-post till Carolin

Eva Lestander sångpedagog
Skicka e-post till Eva

Du kan även läsa mer på Kulturskolerådets webbplats. Du hittar länk i listan nedan.

 

Film om insatser i Västerbottens län, inom projektet Kultur för hälsa

1.30 minuter in i filmen kan du se inslaget från Vännäs.