Våra instrument och ämnen

På Musikskolan kan du välja mellan flera olika instrument, sång eller att spela i band.

Från årskurs 5 kan du få undervisning i två instrument på Musikskolan under förutsättning av att det finns lediga platser.

Träblås

Vi erbjuder undervisning i klarinett, saxofon, tvärflöjt och blockflöjt. Efter en tid kan du vara med i vår blåsorkester utan extra kostnad. Instrumenten kan hyras från Musikskolan (gäller inte blockflöjt).

Bleckblås (Brass)

Vi erbjuder undervisning i trumpet, trombon, alt- och barytonhorn. Efter en tid kan du vara med i vår blåsorkester utan extra kostnad. Instrumenten kan hyras från Musikskolan.

Fiol och cello

Vi erbjuder undervisning på fiol och cello. Instrument kan hyras från Musikskolan.

Piano/keyboard

Vi spelar på akustiskt och digitalt piano eller keyboard. Här behöver du ha tillgång till eget instrument.

Gitarr, elgitarr, elbas och ukulele

Du som börjar spela akustisk gitarr eller ukulele får oftast spela tillsammans med någon de första åren. Väljer du elgitarr eller elbas och går i årskurs 4-6 blir du nästan alltid ihopsatt med andra till en grupp. För att få enskild undervisning behöver du ha tillgång till eget instrument.

Slagverk

Du som väljer slagverk, och går i årskurs 4-6 får oftast spela tillsammans med andra i en grupp. För att få enskild undervisning i slagverk behöver du ha tillgång till trumset.

Spela i band

När du spelar i band får du grundläggande färdigheter i piano/keyboard, gitarr, elbas och trummor. Märk i din ansökan endast ”spela i band”.

Sång

Rösten är kroppens eget instrument och de första åren sker sångundervisningen i grupp medan enskild undervisning erbjuds för äldre elever. För att utveckla rösten ännu mer får sångeleverna på högstadiet möjlighet att delta i Musikskolans Ungdomskör utan extra kostnad.

Sång till eget ackompanjemang

Här utvecklar du din sångliga förmåga samtidigt som du lär dig att kompa dig själv. Välj mellan piano och gitarr. Undervisningen sker i mindre grupp och du behöver ha tillgång till eget instrument.

Valbara kurser från årskurs 7

Från och med årskurs 7 kan du välja ytterligare kurser.

Musikproduktion

Valbart för dig som går årskurs 7 och uppåt. Lär dig skapa, arrangera och spela in musik i ett digitalt inspelningsprogram. Inga förkunskaper krävs, vi möter dig på den nivå du befinner dig idag. Undervisning sker i grupp eller enskilt beroende på antal sökande, egen dator krävs. Kursen är ett läsår.

Scenteknik

Valbart för dig som går årskurs 7 och uppåt. Du som väljer detta får lära dig att bygga scen för musikkonserter, hur man ställer upp och kopplar ihop högtalare, mixer och mikrofoner och hur man sköter ljudet under konserten. Inga förkunskaper krävs, vi möter dig på den nivå du befinner dig idag. Undervisning sker i grupp. Kursen är ett läsår.