Just nu har vi inga pågående driftstörningar
Just nu har vi inga pågående driftstörningar

Nödvatten

Vad händer när dricksvattnet inte kommer som vanligt i din ledning? Det är olika beroende på om du har egen brunn, tillhör en enskild vattenförening eller är uppkopplad på kommunens dricksvattennät. Men oavsett dricksvattenleverantör ska dricksvatten finnas med i din hemberedskap.

Avbrott i vattenförsörjningen

Det kan finnas olika orsaker till att det blir avbrott i vattenförsörjningen. Till exempel ledningsbrott, elavbrott eller ledningsreparation.

Kommunens dricksvattennät

Vid längre avbrott för kommunens dricksvattennät kommer kommunen att köra ut med vattentankar eller med tankbilen. Så kallat nödvatten. Nödvattnet är i första hand till för hushåll som är kopplade mot ledningsnätet.

Kommer det inget vatten i din kran kan du läsa på kommunens hemsida, under den gröna fliken högst upp som heter driftinformation, vad som har hänt. Där finns dessutom information om var du kan hämta vatten, så länge det inte finns något i kranen. Kommunen har dessutom ett SMS-system som skickar ut SMS med information till berörda fastigheter. En förutsättning för att få SMS är att ditt telefonnummer finns registrerat i kommunens system.

Var och en som hämtar nödvatten ska ta med sig en egen dunk och endast hämta utifrån sitt behov så att nödvattnet räcker till så många som möjligt.

Som en del i var och ens hemberedskap ingår att ha vatten motsvarande en vecka för dryck, matlagning och enklare hygien. Det ingår inte i det som kallas för nödvatten. Rekommendationen från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) är 3 liter per person och dygn.

Enskild vattenförening och egen brunn

Den enskilda vattenföreningen eller du själv om du har en egen brunn har anvar för nödvatten till motagaren.

Som en del i var och ens hemberedskap ingår att ha vatten motsvarande en vecka för dryck, matlagning och enklare hygien. Rekommendationen från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) är 3 liter per person och dygn.

För samhällsviktig verksamhet med egen brunn eller som tillhör enskild vattenförening kan kommunen odna med nödvatten. I Vännäs kommun rör det sig om jordbruk, skola och förskola som inte är kopplade på kommunens nät.