- Startsida
- Kommun och politik
- Hållbar utveckling och projekt
- Hållbarhetsarbetet i kommunen
Så arbetar kommunen med hållbarhet
”Hållbarhet” och ”hållbar utveckling” är begrepp som förekommer flitigt i diskussioner, media och i politiken. FN definierar hållbar utveckling som en utveckling som:
…tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov”.
Hållbar utveckling består av tre delar
- Social hållbarhet, handlar om att bygga ett långsiktigt stabilt och dynamiskt samhälle där grundläggande mänskliga behov uppfylls.
- Ekologisk hållbarhet, handlar om att långsiktigt bevara vattnens, jordens och ekosystemens produktionsförmåga och att minska påverkan på naturen och människans hälsa till vad de ”klarar av“.
- Ekonomisk hållbarhet, handlar om att hushålla med mänskliga och materiella resurser på lång sikt.
Så ska kommunerna arbeta
Kommunstyrelsen samordnar kommunens hållbarhetsarbete, medan varje nämnd och styrelse ansvarar för sina egna verksamheter och att de främjar de tre hållbarhetsperspektiven.
Kommunen har styrdokument och riktlinjer som stödjer en hållbar utveckling enligt Agenda 2030. Från och med 2025 kommer arbetet att sammanfattas i ett hållbarhetsbokslut för Vännäs kommun, som redovisar viktiga insatser inom hållbarhetsområdet under det gångna året.
Agenda 2030
Vännäs kommun deltog under åren 2020-2023 i Svenska FN-förbundets och SKR:s gemensamma projekt Glokala Sverige. Projektet handlar om att arbeta med Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling i hela Sverige.
Glokala Sverige var ett utbildnings- och kommunikationsprojekt som drevs av Svenska FN-förbundet och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, med stöd av Sida.
Mer om projektet finns på fn.se/glokalasverige Länk till annan webbplats.. Där finns också en förteckning över samtliga antagna kommuner och regioner.
Koldioxidbudget
Enligt Parisavtalet ska den globala temperaturökningen hållas långt under 2 grader, med målet att stanna vid 1,5 grader.
Koldioxidutsläpp lagras i atmosfären och bidrar till den globala uppvärmningen. FN:s klimatpanel har beräknat hur mycket koldioxid som kan släppas ut för att följa Parisavtalet, vilket kallas den globala koldioxidbudgeten.
Forskare vid Tyndall Centre och Uppsala universitet har anpassat den globala koldioxidbudgeten till lokal nivå. Klimatsekretariatet, en oberoende och icke vinstdrivande organisation tillhandahåller dessa lokala budgetar till svenska kommuner, länsstyrelser och regioner.
Hur kan du som medborgare vara med och påverka vårt arbete?
Du som invånare i Vännäs kommun har möjlighet att påverka hur vi gemensamt ska arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor. Vad vill du att vi ska göra? Vad ska vi satsa på?
Har du någon bra idé, ett förslag eller några synpunkter? Hör av dig till kommunen, alla förslag och tankar är välkomna!
Hållbarhetsnyheter
Under år 2023 och 2024 har kommunen varje månad publicerat en nyhet på vannas.se kopplat till olika hållbarhetsarbeten som sker ute i kommunens olika verksamheter. Nyheterna har varit ur de tre perspektiven ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Här nedanför kan du hitta alla hållbarhetsnyheter som publicerats.