Just nu har vi inga pågående driftstörningar
Just nu har vi inga pågående driftstörningar

Vännäsförslaget

Har du ett förslag på hur Vännäs kommun kan bli ännu bättre? Skicka in ditt förslag via vår digitala tjänst Vännäsförslaget, så kan andra invånare i kommunen rösta på ditt förslag. De förslag som får 25 röster eller fler går vidare till ansvariga politiker.

Den digitala tjänsten Vännäsförslaget är ett sätt för dig att påverka Vännäs kommun och lyfta det som är viktigt för dig. Det förslag som du skickar in behöver handla om något som ryms inom kommunens ansvarsområden och som våra folkvalda politiker kan besluta om.

När du lämnat in ditt förslag kan andra invånare se och rösta på förslaget digitalt. Om förslaget får 25 röster eller mer går det vidare till ansvarig nämnd i Vännäs kommun för utredning. Nämnden beslutar sedan om de ska godkänna/anta eller avslå förslaget. Att rösta på ett förslag innebär att man vill att förslaget ska utredas och innebär inte per automatik att förslaget kommer att genomföras.

Lämna förslag

Logga in i Vännäsförslaget med din e-legitimation. Berätta om ditt förslag i formuläret och kontrollera så att informationen stämmer innan du skickar in det. Du kan även bifoga filer som hör till ditt förslag.

Logga in i Vännäsförslaget här Länk till annan webbplats.

Se och rösta på aktuella förslag

För att rösta på aktuella förslag behöver du vara folkbokförd i Vännäs kommun. Du röstar genom att logga in på Vännäsförslaget med din E-legitimation.

Till sidan för aktuella Vännäsförslag Länk till annan webbplats.

Frågor och svar

Vad får förslaget handla om och vad gör jag om jag inte har e-legitimation? Klicka på frågorna nedan för att få mer information.

Vad kan förslaget handla om?

Ditt Vännäsförslag kan handla om allt som rör kommunens verksamhet. Som till exempel utveckling och förbättringar som rör: äldreomsorg, skola, kultur- och fritidsverksamhet, samhällsutveckling, offentlig miljö eller frågor som klimat och folkhälsa.

De folkvalda politikerna behöver kunna ta beslut gällande ditt förslag och välja om de ska godkänna/anta eller avslå förslaget.

Vad får förslaget inte handla om?

Förslaget får inte:

  • vara kränkande, diskriminerande eller olämpligt på annat sätt,
  • handla om enskilda personer/personärenden,
  • likna något annat förslag som inkommit under de senaste 24 månaderna.

Observera att du inte kan lämna in vanliga synpunkter till verksamheten eller felanmälningar via Vännäsförslaget, detta kan du i stället lämna direkt till verksamheten:

  • Synpunkter på verksamheten lämnar du via telefon eller e-post till respektive verksamhet. Du hittar länk till våra gemensamma e-postlådor längst ner på denna sida.
  • Behöver du göra en felanmälan? Kontakta oss via någon av kontaktvägarna på sidan för Felanmälan och felmeddelande. Du hittar en direktlänk längst ner på denna sida.

Vad händer med mitt förslag när det är inskickat?

Efter att du skickat in ditt Vännäsförslag kommer det granskas av en handläggare för att säkerställa att det räknas som ett förslag samt att det inte bryter mot kommunens regler.

Exempel på sådant som bryter mot kommunens regler är om förslaget:

  • rör ett personärende,
  • är kränkande eller
  • bryter mot de sju diskrimineringsgrunderna.

Godkänt förslag

Om ditt förslag blir godkänt för publicering kommer det att gå att rösta på under 60 dagar och kräver 25 röster för att en nämnd ska utreda frågan.

Det kommer inte gå att se i röstningsplattformen vem som har skickat in ett förslag, endast rubriken och beskrivningen av förslaget kommer vara synligt för andra.


Om förslaget inte kan läggas upp i röstningsplattformen eller om en nämnd/styrelse tagit beslut om ditt förslag kommer du bli meddelad om detta via e-tjänsten.

Vad händer om mitt förslag liknar ett tidigare förslag?

Om ett liknande förslag varit uppe för omröstning de senaste 24 månaderna kommer förslaget inte läggas upp på röstningsplattformen. Tidigare förslag är synliga under Visa arkiverade förslag.

Efter att de 24 månaderna passerat är det möjligt att skicka in ett liknande förslag igen för att det ska gå att rösta på.

Vem kan lämna Vännäsförslag?

Vem som helst som är folkbokförd i Vännäs kommun har rätt att skicka in förslag. De som lämnar in ett förslag behöver ha en godkänd e-legitimation för att kunna logga in i e-tjänsteplattformen.

Om du inte har en e-legitimation

Om du saknar e-legitimation men ändå vill skicka in ett Vännäsförslag kan du antingen ta hjälp av någon du känner som har e-legitimation, eller så kan du skicka ditt förslag till kommunen via e-post, post eller genom att besöka oss så hjälper vi dig att lägga upp förslaget.

Du kommer dock inte få uppdateringar av vad som händer med ditt ärende utan behöver själv gå in i röstningsfunktionen och se ärendets status.

För att kunna skicka in ett förslag utan e-legitimation behöver du fortfarande vara folkbokförd i Vännäs och du behöver därför lämna personuppgifter till kommunen för att vi ska kunna kontrollera att du bor i kommunen.

Vem får rösta på förslagen?

Vem som helst kan se vilka förslag som ligger uppe för röstning, men för att rösta behöver du vara folkbokförd i Vännäs kommun och logga in med e-legitimation.

Hur går röstningen till?

  • Du röstar på ett Vännäsförslag genom att klicka på förslaget du vill rösta på och sedan på knappen rösta.
  • Så länge förslaget ligger uppe för röstning kan du även ångra din röst genom att öppna förslaget och klicka på Ta bort min röst-knappen.

Din röst lagras i röstningsplattformen så länge röstningen pågår men varken kommunen eller de andra som röstar kan inte se hur du har lagt din röst.

Du kan rösta en gång på varje enskilt förslag.

Förslagen kommer ligga uppe för röstning i 60 dagar och de behöver få minst 25 röster för att skickas vidare till styrelse eller nämnd för utredning och beslut.

När röstningstiden är slut kommer förslagen hamna under fliken arkiverade förslag, oavsett om de fått tillräckligt många röster eller inte. Förslagen ligger kvar där i 24 månader och under den tiden kommer det inte gå att skicka in liknande förslag igen.

Observera: Att rösta på ett förslag innebär att man vill att förslaget ska utredas. Det innebär inte per automatik att förslaget kommer att genomföras.