Just nu har vi inga pågående driftstörningar
Just nu har vi inga pågående driftstörningar

Artikeln publicerades 27 mars 2015

Godisskåpet som väcker eftertanke

Inne på öppna förskolan Nyckelpigan finns just nu ett glasskåp fyllt med godis och läsk. Skåpets innehåll är en utställning som öppna förskolan skapat tillsammans med BVC för att uppmärksamma hur mycket socker det finns i olika produkter som vi ger våra barn. Syftet är att minska karies och förebygga barnfetma.

Utställningen passar extra bra så här i påsktider. Den visar inte bara produkter med mycket socker, utan jämför och visar på olika alternativ till godis och hur mycket socker det är i ett stort påskägg jämfört med ett litet. Travar med sockerbitar symboliserar sockerhalten i de olika produkterna.

- Vi har fått mycket information om socker och vad som är lämpligt intag för barn, säger Anna-Lena Jonsson på BVC. I påsk kanske många köper det stora ägget och tänker inte på vilka alternativ det finns. Ett litet ägg och en liten sagobok eller en rolig tandborste behöver inte kosta mer än det stora ägget.

Familjecenter och öppna förskolan har köpt in ett glasskåp för att kunna ha utställningar då och då. Skåpet har uppmärksammats av nyfikna barn och föräldrar. Detta är den andra utställningen om socker.

- Vi var på utbildningsdagarna Salut-dagarna i mars som var inriktade på just mat och matvanor. Då fick vi inspiration till att skapa ytterligare en utställning, säger Johanna Falk-Nilsson på öppna förskolan Nyckelpigan.

På utbildingen diskuterade man även tand-hälsa.

- Förutom hälsoaspekten vill vi belysa att barn och ungdomar har mycket sämre tänder idag än förut och att det beror på ett ökat sockerintag, fortsätter Johanna.

Hälsa 2020

Landstingets vision är att Västerbotten ska ha världens bästa hälsa år 2020. Inom ramen för visionen vill man försöka möta den ökande trenden för fetma och diabetes.

En veckoranson för ett barn ligger på 100 g socker. För att förbränna den energin behövs fyra timmars aktivitet och rörelse.

Ett för högt energiintag gör att risken ökar för övervikt. Fetma och övervikt är något man ofta bär med sig upp i vuxen ålder. Det kan leda till hjärtkärlsjukdomar och typ 2 diabetes.

Maximalt sockerintag för barn (2 år) under en vecka

Förslag 1
2 små glas saft (=2,5 dl)
½ bulle
1 dl lösglass

Förslag 2
2 små glas äppeldryck (=2,5 dl)
1 liten chokladbit (28 g)
2 isglassar (=110 g)

Förslag 3
1 stort glas chokladdryck (=2 dl)
½ wienerbröd
40 g russin

Maximalt sockerintag för barn (4 år) under en vecka

Förslag 1
1 flaska läsk (=33 cl)
½ bulle
1 dl lösglass
75 g lösgodis

Förslag 2
2 stora glas Mer (=5dl)
1 liten chokladbit (28 g)
1 isglass (72 g)
40 g chips

Förslag 3
1 flaska läsk (=33 cl)
1 baklava
50 g blandad, torkad frukt
40 g cashewnötter

Du som har frågor kring socker och barns matvanor är välkommen att höra av dig till Barnavårdscentralen.

Påskgodis