Artikeln publicerades 7 september 2016

Vännäs - flest lånade böcker i hela landet

Svensk biblioteksförening har de senaste elva åren publicerat statistik över folkbibliotekens verksamhet på kommun- och länsnivå. I Vännäs kommun lånas totalt sett flest böcker i hela landet. Här lånas ca 14 böcker per invånare.

I Västerbottens län finns de två kommuner som lånar ut mest böcker i landet. I Vännäs lånas totalt sett flest böcker i hela landet. Här lånas ca 14 böcker per invånare. I Dorotea lånas det flest barnböcker i hela Sverige. 2015 lånade barnen i genomsnitt över 35 barnböcker per person. Det är dubbelt så många som rikssnittet på ca 15 barnböcker per barn. Flest besök av kommunerna i Västerbottens län har Bjurholms bibliotek som i snitt besöks ca 13 gånger av sina invånare.

Årets statistikrapport för folkbiblioteken visar att svenskarna uppskattar bibliotekens utbud. Länets mest aktiva biblioteksbesökare finns i Bjurholm som besöker kommunens bibliotek 12,66 gånger per år, tätt följt av Malå där invånarna gör 11,06 besök per år. Detta är klart högre än riksgenomsnittet på 6,36 besök.

De flitigaste låntagarna i hela Sverige finns i Vännäs där invånarna i snitt lånar 14,35 böcker om året, vilket kan jämföras med rikssnittet på 6,33 böcker om året.

Läs hela pressmeddelandet här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.