Artikeln publicerades 12 oktober 2016

Sveriges bästa hemtjänst - i Vännäs kommun

Den 10 oktober kl. 20.00 hade SVTs serie Sveriges bästa hemtjänst premiär i SVT1 och SVT Play. Under fyra måndagar kommer du att kunna följa vardagen för hemtjänsten i Vännäs kommun och hur vi arbetar för att förbättra för våra brukare.

Att vara med i tv-serien har krävt arbete och mod från våra medarbetare, chefer samt vård- och omsorgsnämnden, men serien visar också på den vilja till utveckling och förbättring som finns i vår organisation.

De senaste åren har hemtjänsten i Vännäs kommun utvecklats till det bättre, både ekonomiskt och kvalitetsmässigt. Personalen i Vännäs kommuns hemtjänst kan vara stolta över sitt arbete. När förutsättningar och arbetsvillkor visas i tv kan det förbättra både allmänhetens och förtroendevaldas kunskap och insikt i äldre människor behov och livsvillkor. Detsamma gäller även personalens villkor och arbetsförutsättningar.

Ett arbete som gör skillnad
Genom medverkan i Sveriges bästa hemtjänst vill vi visa att medarbetarna som arbetar inom hemtjänsten har ett arbete som kräver hög kompetens och flexibilitet. Det är ett viktigt arbete som gör stor skillnad för dem som beviljas hemtjänst. Vi hoppas att serien kommer att visa att vi är en kvalitetsfokuserad kommun med både stort driv och stort hjärta.

Bakgrund till Vännäs kommuns medverkan i Sveriges bästa hemtjänst
Hösten 2015 blev Vännäs kommun kontaktade av SVT med en förfrågan om att delta i en programserie där hemtjänstens arbete och villkoren för personer med hemtjänstinsatser skulle belysas. SVT sökte en arbetsgrupp där man kunde följa ett pågående utvecklingsarbete. Hemtjänsten i Vännäs bedrev redan då ett kontinuerligt kvalitetsarbete, bl.a. förbättrades personalkontinuiteten hos brukare avsevärt under 2015. Efter ett samråd mellan socialchef, områdeschef och nämndens ordförande beslutade förvaltningen att gå vidare i dialogen med SVT. Det avgörande blev till slut en tydlig signal från personalgruppen där en majoritet ansåg att vi skulle försöka få programserien till Vännäs.

Premiär i SVT1 och på SVT Play

Sveriges bästa hemtjänst har premiär måndag 10 oktober kl. 20.00 i SVT1 och i SVT Play. Du kan även se programmet i efterhand på SVT Play. Övriga avsnitt sänds 17 oktober, 24 oktober och 31 oktober.

Bildkälla: SVT1 Sveriges bästa hemtjänst 2016. På bilden: Jewell och Sivert. Foto: Johan Gunseus/SVT

Jewel och Sivert