Artikeln publicerades 1 mars 2017

Välkommen till trivsamma Café Hörnan

Välkommen till trivsamma Café Hörnan i Vännäs centrum är en mysig mötesplats för alla som tycker om att fika, ta en kaffe eller bara umgås. Mellan klockan 08.00 på morgonen till 16.00 på eftermiddagen är caféet öppet för allmänheten. Varje torsdag är det öppet till kl. 20.00.

Greta och Annelie

Atmosfären på Hörnan är varm och hemtrevlig med möbler i teak och hembakat fikabröd.

– När EFS, Evangeliska fosterlandsstiftelsen, i Vännäs, sålde sitt hus så skänkte de bland annat sina möbler, det mesta av porslinet och ett piano till oss. När vi vill duka extra fint har vi porslin med guldkant, säger Annelie Bäck, diakon i Vännäs och en av de ansvariga för verksamheten.

Fikat som säljs på Hörnan är alltid laktosfritt och glutenfritt. Allt utom matbrödet bakas i verksamheten. Här finns allt från kakor till rawfoodbollar, toast och smörgåsar med kalkon istället för skinka. Lokalen har en luftig möblering för att det ska gå att röra sig enkelt, det finns en handikappanpassad toalett och utanför Hörnan finns en ramp att ta sig in via.

Även språkmässigt är Hörnan en plats för mångfald. Här pratas det persiska, arabiska, svenska, engelska, somaliska, spanska, romani och rumänska. Språkträningen är en del i att arbeta på Hörnan. Alla ska känna sig välkomna, inte begränsade.

– Hit får vem som helst komma, fortsätter Annelie. Det är en mötesplats för alla, men vi accepterar inte droger, om någon är onykter eller beter sig illa. Vi har också samt att vi har nolltolerans mot all form av rasism.

På Hörnan får människor växa

Hörnan är ett treårigt projekt som personalmässigt riktar sig till personer som av olika anledningar står en bit ifrån arbetsmarknaden på olika sätt. Tanken är att bryta utanförskap oavsett om det handlar om arbetslöshet, språkinlärning eller ensamhet. Människor ska få växa i mötet med andra.

I verksamheten finns både anställda och praktikanter. Projektet drivs av Svenska kyrkan med målet att bli ett socialt företag där personalen får arbeta med en sysselsättning på 100 % av sin förmåga. Alla intäkter ska gå tillbaka till verksamheten och täcka till exempel inköp och personalkostnader. Hörnan ska dessutom finnas som en framtida resurs för Svenska kyrkan och sälja fikabröd till kyrkkaffet samt bistå med personal vid olika aktiviteter.

Ett centralt café

Tidigare drev Svenska kyrkan café Femman. Hörnan är en vidareutveckling av samma idé men mer centralt belägen i Vännäs. Greta Åberg, som är Hörnans äldsta besökare brukade baka till café Femman.

– Hörnan ligger så centralt nu, säger Greta. Hit kan man titta in även när man ska ut i något annat ärende.

Hörnan anordnar även kulturkvällar en gång i månaden. Evenemangen kostar ingenting att besöka, det enda som kostar är fikat.

– Det är roligt när vi har får in musik här på Hörnan, säger Greta.

– När vi hade gospel-kväll här så var det så mycket folk att vi nästan satt i knäna på varandra, fyller Annelie i. Vi har även haft medlemsmöten här för bland annat Riksförbundet Pensionärsgemenskap (RPG). Även då var det fullsatt. Det är en mångsidig verksamhet. Här trivs vi. Välkommen du med!

Språkpraktikanter

Farsouse Elmi, språkpraktikant, visar vilka olika allergimärkningar som Hörnan har. Warsame Abdirizak, språkpraktikant, brukar göra kaffe

Kuriosa om Café Hörnan

  • Den gamla radion på Hörnan är upprustad för att kunna kopplas ihop med till exempel CD-spelare eller mobiltelefon.
  • Fikaburken: På Hörnan finns en fikaburk där du kan skänka en slant och bjuda någon annan på fika.
  • Burkmössa: Köp en burkmössa för 40 kronor. Pengarna går direkt i fikaburken och någon annan som behöver kan få njuta av en fika.
kakor