Just nu har vi inga pågående driftstörningar
Just nu har vi inga pågående driftstörningar

Artikeln publicerades 26 juni 2018

Vännäs Fastigheter bygger kooperativa hyresrätter på Älvdala vid Umeälven

Den 1 november 2019 ska 18 lägenheter i centrala Vännäs stå färdiga för inflyttning enligt ett avtal tecknat mellan Vännäs Fastigheter AB och Älvdala Byggemenskap kooperativa hyresrättsförening.

Lägenheterna kommer vara kooperativa hyresrätter, ett mellanting av traditionell hyresrätt och bostadsrätt. Projektkostnaden beräknas till 37 MSEK.

- Efter sex månaders intensiva förhandlingar känns det fantastiskt att vi äntligen är överens och har ett 15 årigt blockhyresavtal. Vi har vidare fått ett investeringsbidrag om 7,7 MSEK av Länsstyrelsen samt upphandlat en entreprenör som kan infria den kvalitet vi eftersökt. Det är ett styrkebesked att Vännäs nu kan erbjuda ytterligare en upplåtelseform såsom kooperativa hyresrätter, säger Per Lundqvist, vd för Vännäs Fastigheter AB.

Boendet kommer byggas av det nybildade dotterbolaget Älvdala Fastigheter AB, centralt i Vännäs med badrocksavstånd till Umeälven och den vackra strandpromenaden. Tre byggnader ska uppföras, om två plan med vardera sex lägenheter. Samtliga balkonger är inglasade och alla lägenheter har tillgång till hiss.

Rummen har ekparkett och fönsterbänkar i vacker natursten. Badrummen är helkaklade och har kombinerad tvätt- och torktumlare. Köken är utrustade med både induktionshäll och diskmaskin. Samtliga hyresgäster har möjlighet att förhyra carport med tillhörande extraförråd.

Med en kooperativ hyresrätt erlägger föreningens medlem en spekulationsfri upplåtelseavgift vid inflyttning som återfås vid avflyttning. Under hyrestiden ger upplåtelseinsatsen en hyresrabatt om två procentenheter eftersom fastighetsägaren erhåller en lägre finansieringskostnad. Hyresnivåerna i en kooperativ hyresrätt är således lägre än vid en traditionell hyresrätt samt att upplåtelseinsatsen är spekulationsfri till skillnad från en traditionell bostadsrätt. Vännäs Fastigheter AB har ställt ut en garantiutfästelse till föreningen där samtliga hyror och upplåtelseavgifter garanteras i 15 år. Därefter har föreningen byggt upp ett kapital för att stå på egna ben.

I dagsläget har föreningen cirka 30 medlemmar där nio medlemmar har tecknat sig för en lägenhet. Nio lägenheter är fortfarande lediga och föreningen eftersöker medlemmar som vill förhyra de aktuella lägenheterna och flytta in till den 1 november 2019.

Kontakt

Vännäs Fastigheter AB
Per Lundqvist
Verkställande direktör
per.lundqvist@vannas.se
072-519 072-519 44 91

Älvdala Byggemenskap Kooperativa Hyresrättsförening

Ola Dahlgren
Styrelseledamot
Ola.dahlgren@telia.com
070-298 50 59

Om Vännäs Fastigheter: Vännäs Fastigheter AB är ett fastighetsbolag som är helägt av Vännäs kommun. Vi har fastigheter i Vännäs centralort, Vännäsby samt i Tväråbäck. Vi förvaltar privatbostäder, industribyggnader särskilda boenden samt butiks- eller kontorslokaler. Våra verksamhetsmål är att främja bostadsförsörjningen i kommunen och erbjuda konkurrenskraftiga lokaler till vårt näringsliv.