Artikeln publicerades 14 november 2019

Matproducenter i fokus i Vännäs

I Vännäs kommun i Västerbotten har 16 företag inom mat och hantverk arbetat tillsammans de senaste två åren för att uppmärksamma alla de småskaliga producenter som finns i området. I lördags bjöd de tillsammans med Vännäs kommun in till en lunch enbart tillagad på lokala råvaror.

Lisa

– Vi går ihop och gör saker tillsammans för att öka intresset och medvetenheten för allt som produceras inom kommunens gränser, berättar Anne Sténs som är en av initiativtagarna till nätverket Lokalt och Nära. Hon fortsätter:

– Vi syns tillsammans i sociala media där vi berättar om våra produkter, vi arrangerar marknader, har haft pop up-butik i en tom lokal i centrum och vi träffas regelbundet och peppar varandra.

Lunchbjudningen som nyligen arrangerades var den senaste i raden av aktiviteter som anordnats av Lokalt & Nära. På gästlistan stod bland andra landshövding Magdalena Andersson, media, influensers, politiker, krögare och tjänstepersoner som i olika befattningar arbetar med livsmedel och näringslivsfrågor.

Vännäs kommun var med och arrangerade denna lunch och på näringslivsavdelningen är man tydlig med att man värdesätter den lokala matproduktionen och vill gärna vara med och lyfta betydelsen av den.

– Tanken med lunchen var från vår sida att lyfta betydelsen av lokal matproduktion och att knyta samman olika aktörer inom livsmedelskedjan. Enligt mina erfarenheter är alltid dialog viktigt, både till offentliga myndigheter och mellan företagare i olika branscher, säger Christin Westman, näringslivsutvecklare på Vännäs kommun

Lisa Persson, kökschef på Hotell Vännäs, hade fått i uppgift att tillaga en buffé av alla de råvaror som företagen bidragit med, en uppgift som hon klarade med bravur enligt samstämmiga röster.

– Det speciella med att arbeta med små matproducenter är att jag som kock måste ha kunskap om hur jag tar tillvara på alla delar av ett djur. Det går ju inte bara att köpa in partier med vissa delar, utan jag måste kunna använda allt. Det är en utmaning och för vissa kanske ett hinder, menar Lisa.

Mingel

Lördagens träff gav det 30-tal närvarande en smakupplevelse att minnas och ett medskick från landshövding Magdalena Andersson:

– Vi som är ambassadörer för lokal matproduktion måste fortsätta att prata för varan, prata med flera och aldrig ge upp. Vi har kommit en bit på väg men har många kvar att värva. Lokalproducerade livsmedel ger så många vinster till närsamhället som vi måste värna, både i form av arbetstillfällen, öppna landskap och biologisk mångfald och inte minst livsmedel fria från antibiotika och otillåten besprutning. Det har vi som enskilda konsumenter också alla möjligheter att fortsätta bidra till.

Skribent: Anki Berg
Fotograf: Olof Rosenius