Just nu har vi inga pågående driftstörningar
Just nu har vi inga pågående driftstörningar

Artikeln publicerades 18 december 2019

Pressmeddelande: Vännäs kommun vinner pris för bäst tillväxt i Västerbottens län

Det går bra för näringslivet i Vännäs – till och med så bra att kommunen utmärker sig för att ha den bästa tillväxten i Västerbottens län 2019. Priset Bästa Tillväxt delas ut av kreditupplysningsföretaget Syna varje år sedan 2007 och premierar en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet.

Bästa Tillväxt utser en vinnare i varje län och utgår helt och hållet från företagens bokslut. Syna mäter tre olika kriterier i alla aktiebolag i Sverige och ser hur dessa förändras mellan de två senaste boksluten.

Utmärkelsen går till den kommun i varje län som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst. På så sätt skapas ett tillväxtindex som gör att kommunerna i ett län kan jämföras med varandra.

– Den här utmärkelsen bygger på verkliga fakta till skillnad från andra undersökningar som ofta utgår från personliga åsikter. Att Vännäs toppar i Västerbottens län är extra roligt eftersom det är en liten kommun som klara sig bra tack vare en balans mellan traditionell tillverkningsindustri, high-tech och olika serviceföretag, säger Harald Stjerna, partner på Syna.

– Att få priset Bästa Tillväxt är naturligtvis ett fint bevis på att näringslivet i kommunen mår bra. Jag är glad och stolt, men mest stolta ska våra duktiga företagare vara. Det är ju de som gör jobbet och skapar arbetstillfällena, säger Christin Westman som är näringslivsutvecklare i kommunen.

– Helt klart har vi dragit nytta av den högkonjunktur som varit. Vi har också haft draghjälp av de stora investeringar som gjorts i Umeå och hela länet under ett antal år, i form av underentreprenader och leveranser. Att Vännäs har en egen befolkningstillväxt är också något alla branscher drar nytta av det, även handeln och olika tjänstenäringar.

– Närheten till Umeå i kombination med goda kommunikationer betyder också mycket för såväl näringslivet som för kommunen. I dag har vi en ökande befolkning och många, särskilt barnfamiljer, vill flytta till oss.

Om det är något som Christin Westman i egenskap av näringslivsutvecklare önskar sig för framtiden är det att fler i kommunen ska vilja starta eget.

– Många av de företag som finns i dag skapades för 40–50 år sedan är nu mogna efter att ha växt kontinuerligt. Det är givetvis mycket positivt, men samtidigt behöver det fyllas på underifrån. Det behövs en ny generation företagare som vill förverkliga sina idéer och vågar satsa.

– Och det får de gärna göra i Vännäs! Vi är öppna för att hjälpa till!

Läs mer på Synas hemsida:
https://upplysningar.syna.se/nyheter/nyhet/naringslivet-i-vannas-haller-samman-och-hjalper-varandra Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om priset Bästa Tillväxt:
https://upplysningar.syna.se/nyheter/nyhet/basta-tillvaxt-2019-en-snabbguide Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tillväxt Vännäs 2019