Artikeln publicerades 21 februari 2020

Pressmeddelande: Lokala entreprenörer hyllades på årets Vännäsgala!

Under fredagen arrangerade Vännäs kommun och Företagarna 2020 års Vännäsgala. Årets tema var Lokal utveckling och fokus i programmet var att lyfta företag i norr som hittat nya vägar till expansion.

Vännäsgalan 2020

Samuel Holmström, från Lundqvist trävaru AB i Piteå, höll en föreläsning om företagets spännande digitaliseringsresa och flera lokala entreprenörer samtalade med moderatorerna om sina nya idéer, koncept och expansionsresor. I rampljuset var även ett av Liljaskolans UF-företag Ice breaker UF som uppfunnit ett redskap för att ta bort is och snö i snowboard-bindningar.

— Vännäsgalan är viktig för att vi ska kunna lyfta våra företag och inspireras av varandra. Samarbetet med Liljaskolan är också ett sätt att lyfta möjligheterna och entreprenörsandan som finns i Vännäs. Inte minst nu när årets tema är Lokal utveckling, säger Christin Westman, näringslivsutvecklare på Vännäs kommun och en av dagens moderatorer.

Vinnarna av årets företagspriser

Under kvällen mottog flera företagare årets priser. Här presenteras vinnarna för: Årets mediepris, Årets Vännäsambassadör, Årets företagande kvinna, Vännäs kommuns näringslivspris, samt Årets företagare.

Årets mediepris: Melina Karlsson, Poppins

Årets mediepris delas ut av tidningen Västerbottningen samt radiostationen Pop och Rock.

Motivering:
”Här ska du hitta det du söker och lite till och det du inte hittar i butiken tar jag hem” är något av hennes slogan om det, milt uttryckt, breda sortimentet i den skojiga butiken i centrala Vännäs. Denna har sitt ursprung i Handelshuset Gnistan där kvinnliga företagare under 1990-talet gick samman och saluförde sina varor där denna butiks ägarinna började med sidenblommor varefter delar av handelshusets verksamhet senare också blev denna butik i nuvarande lokaler där dock ytorna utökats i omgångar. Nämnas ska självklart att man exempelvis var först i regionen med att saluföra Foppatofflor. Sedan 2006 är Melina Karlsson ensamägare till Poppins som vänder sig till alla olika kundkategorier där ett besök ska vara något du sällan kommer att glömma i en butikslokal som är fylld både på bredden och höjden.

Årets Vännäsambassadör: Ulrik Almberg

Priset delas ut av Swedbank.

Motivering:
”För att veta vart man ska behöver man veta varifrån man kommer. Det började med släktforskning och en nyfikenhet på järnvägens betydelse för Vännäs och har kommit att utvecklats till ett genuint historieintresse. Genom sitt positiva engagemang och sin initiativförmåga har han möjliggjort för både nya och gamla Vännäsbor att ta del av Vännäs historia och att dela såväl dåtid som nutid med varandra.”

Årets företagande kvinna: Anne Sténs, Stenstorpet

Priset till Årets företagande kvinna delas ut av Centerpartiet i Vännäs.

Motivering:
Professionellt lokalt mathantverk finns i Vännäs genom Anne Stens förtjänst. Det skapar inspiration och ger synergieffekter i och utanför kommunen.

En orädd entreprenör som drivs av lusten och glädjen i sitt arbete. Anne är även en av de viktiga personerna i föreningen "Lokalt och nära" som aktivt arbetar med att synliggöra värdet av hantverk och företagande. 2020 år pris som ”Årets företagande kvinna” går därmed till Anne Stens Stenstorpet. Vi tackar dig och gratulerar!

Vännäs kommuns näringslivspris: Kajsa Nilsson, Kajsaform

Motivering:
Kajsa Nilsson har med företaget Kajsaform etablerat sig som uppskattad grafisk designer. Hennes förmåga att lyssna på och förstå kundens behov och önskemål gör att Kajsa anlitas av både större och mindre aktörer i vitt skilda områden.

Kajsas formgivning är uttrycksfull, modern och färgstark samtidigt som den är enkel, klassisk och jordnära. I Kajsas glädjefulla kreativitet förenas det som låter oförenligt och resultatet blir fantastiskt. Med sitt företagande visar Kajsa att det går att nå ut från ett gårdshus i Hällfors till Tokyo. Vi kommer att följa din spännande resa.

Årets företagare: Henrik Johansson och Anna Johansson, Trejon försäljning AB

Årets företagare-priset delas ut av Företagarna i Vännäs.

Motivering:
Sedan barnsben har de två syskonen engagerat sig i det familjeföretag deras far en gång startade. Det började med allt från städning av lokalerna till att hjälpa till med montering av maskiner.

Efter ett lyckat generationsskifte 2011, har de två varit ägare till bolaget och i och med det också övertagit rodret. Trots stora förändringar och vikande konjunktur inom branschen, har syskonen på ett imponerande sätt vågat ändra inriktning mot nya marknader. De har gjort stora investeringar i egen tillverkning av maskiner inom entreprenad, skog och lantbruk.

Under 2018 investerade de i ett helt nytt produktionssystem för att öka tillverkningskapaciteten, och i år byggs i Vännäsby en helt ny hall för produktutveckling. Företaget har över 50 återförsäljare i Sverige och exporterar maskiner även till övriga Europamarknader.

Deras ledarskap har skapat en stark organisation med duktiga medarbetare och liten personalomsättning. Huvudkontoret i Vännäsby har 21 medarbetare och Fabriken i Estland sysselsätter 75 personer. Omsättningen i Sverige 2019 uppgick till ca 180 miljoner kronor. Företagets motto: En bra dag, en Trejondag!