Just nu har vi inga pågående driftstörningar
Just nu har vi inga pågående driftstörningar

Artikeln publicerades 26 februari 2020

Pressmeddelande: Nära hälften av landets kommuner och regioner deltar i Glokala Sverige – Vännäs kommun är en av dem

Vännäs kommun är en av de 50 kommuner och regioner som inför 2020 har antagits i Svenska FN-förbundets och SKR:s gemensamma projekt Glokala Sverige. Projektet handlar om att arbeta med Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling i hela Sverige.

Projektet Glokala Sverige – Agenda 2030 i kommuner och regioner har antagit 49 nya kommuner och en region som kommer att vara med i projektet från 2020. Vännäs kommun är en av dem. Det innebär att 16 av landets 20 regioner och 130 av landets 290 kommuner nu deltar i projektet.

– Det här är en bra satsning som vi vet har gett kunskap och inspiration i många andra kommuner och det känns bra att vi nu är med i projektet, säger Johan Söderling, kommunstyrelsens ordförande S. Vännäs har en hög ambition att bli än mer hållbar och vi tror att det här kommer att stötta oss i den processen.

– Vi är glada och stolta över att nära hälften av landets kommuner och regioner är medlemmar i Glokala Sverige. Genom vårt samarbete ökar vi förutsättningarna för att hela Sverige ska vara med och bidra till att uppnå de globala målen för hållbar utveckling, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Som tidigare kommer projektdeltagarna att få ta del av utbildningsinsatser lokalt och erbjudas digitala material, bland annat webbutbildning, nyhetsbrev, filmer och webinarier. Dessutom genomförs konferensen Mötesplats Agenda 2030 den 24-25 september, för att bidra till gemensamt lärande och ökat engagemang. Nätverkande och erfarenhetsdelning är en viktig del av projektet.

– Kommuner och regioner har ett stort engagemang i de globala målen. Det är både bra och viktigt. Två tredjedelar av målen förutsätter insatser på lokal och regional nivå. Genom Glokala Sverige vill SKR och FN-förbundet hjälpa kommuner och regioner att växla upp sitt hållbarhetsarbete ytterligare, säger Staffan Isling, vd på SKR.

Glokala Sverige är ett utbildnings- och kommunikationsprojekt som drivs av Svenska FN-förbundet och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, med stöd av Sida.

Mer information

Mer om projektet finns på www.fn.se/glokalasverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Där finns också en förteckning över samtliga antagna kommuner och regioner.

Kontaktperson Vännäs kommun
Karolina Johansson
Kommunchef
Tel: 070-232 14 44

Kontaktperson Svenska FN-förbundet
Pekka Johansson
Pressekreterare
Tel: 073-374 62 84

Kontaktperson Sveriges Kommuner och Regioner, SKR
Kerstin Blom Bokliden
Miljöexpert
Tel: 070-606 41 93