Just nu har vi inga pågående driftstörningar
Just nu har vi inga pågående driftstörningar

Artikeln publicerades 4 mars 2020

Returcentrum - secondhandbutik och så mycket mer

Idag kommer årets första kommuntidning Här&Nu ut! Där kan du bland annat läsa en presentation av Anna Frej, Vännäs kommun nya kommunalråd, De globala målen, återvinning, planeringen kring centrum och ett reportage om Returcentrums verksamhet - som vi dessutom passar på att publicera här nedan!

Läs Här&Nu i PDF-form

Returcentrum - secondhandbutik och så mycket mer

Återvinning och återbruk. Det är nog den första tanken som dyker upp för de allra flesta när Returcentrum kommer på tal, men visste du att butiken är så mycket mer än ett miljövänligt shoppingalternativ?

Returcentrum är en av de verksamheter som Arbetsmarknadsenheten på Vännäs kommun är ansvarig för. Allt arbete som Returcentrum genomför är genomtänkt och uppgifterna ska vara meningsfulla för dem som arbetar där. Det är en plats dit personer får komma för att testa sin arbetsförmåga och få stöd, bland annat inför vidare arbete eller studier.

– Alla som arbetar här är väldigt olika och har olika behov, säger Eva Wenngren, handledare på Returcentrum, och fortsätter; Här jobbar både anställda handledare och deltagare men det känns som att vi alla tillhör samma, stora grupp som driver den här verksamheten tillsammans.

På Returcentrum arbetar deltagarna till exempel med butiksverksamheten, renovering av vissa saker som kommer
in, återbruk av tyger som blir tygkassar med mera.

Vart går pengarna då?

Pengarna som Returcentrum får in via butiken blir en del av budgeten som går tillbaka till verksamheten och används för att få den att gå runt.

– Det vi får in via Returcentrum går till att fortsätta med verksamheten och kunna ge möjlighet för våra deltagare att till exempel få arbetsträna eller träna språk. De som är hos oss är medborgare som vi vill få ut i någon sysselsättning som är rätt för dem. Kanske väcker vi nyfikenhet hos någon som väljer att gå tillbaka till studier. Sedan har vi kostnader för hyra och personalkostnader för handledarna, säger Annika Jansson, chef för arbetsmarknadsenheten i Vännäs kommun.

– Vi har flera exempel där det gått riktigt bra och det är så kul att se våra deltagare blomma ut, fyller Eva i. För många är det viktigaste att få ett sammanhang och arbetskamrater, någonstans där man ska vara. Efter en tid känner sig många redo att prova på någonting annat.

Alltid en tanke bakom

Tanken med arbetsuppgifterna som deltagarna i verksamheten genomför är att de även ska vara till nytta för dem själva. En person som har körkort sedan tidigare men behöver träna på att köra bil kan till exempel få köra mattransporter till förskolorna i kommunen, tillsammans med handledare. En person som behöver öva på personkontakt kan få följa med och leverera maten.

– Tillsammans med personerna som ska börja hos oss gör vi upp en plan om vad det är som de behöver träna på och vad de ska göra för att testa sin arbetsförmåga. Det finns alltid en tanke bakom de uppgifter som personerna har under den tid som de är hos oss, säger Annika.

– Vi kan även lägga till uppgifter beroende på vilka som är hos oss just nu, säger Eva. Vi har till exempel fått en ny uppgift via it-kontoret där vi ska genomföra service av Chrome books till barn- och utbildningsförvaltningen.

Samarbete med flera myndigheter

Arbetsmarknadsenheten samarbetar genom Samordningsförbundet med Arbetsförmedlingen, försäkringskassan, socialtjänsten och Liljaskolan för att stödja personer vidare ut i studier eller arbete. De som blir erbjudna stöd genom denna samverkan har alltid först gett sitt medgivande att medverka innan de påbörjar en eventuell arbetsträning/praktik vid någon av arbetsmarknadsenhetens verksamheter, exempelvis Returcentrum.

Fler verksamheter via arbetsmarknadsenheten

Bilvården är en annan av de verksamheter som återfinns under arbetsmarknadsenheten, och den är belägen i en lokal inne i Vännäsby.

Deltagarna tränar på samma sätt som dem på Returcentrum men jobbar mest med att utföra service på kommunens leasingbilar. De tvättar dem utvändigt och invändigt, förbättrar smålackskador samt servar med olja, spolarvätska och så vidare. Utöver det utför de andra uppgifter kopplat till verksamheten, så som att städa i lokalen, klippa gräs och skotta snö i anslutning till den lokal där Bilvården inryms.

FiXarna är en verksamhet som utgår från Returcentrum där deltagarna tillsammans med sin handledare mestadels är ”ute på interna uppdrag”. Exempelvis kan de hjälpa till med att städa ur förråd, måla busskurer, skotta snö, sanda med mera.

Så lämnar du saker till oss!

Lämna saker på ÅVC till Returcentrum

Du kan lämna saker till Returcentrum på Starrbergets återvinningscentral där de har en liten godsmottagning i den gamla kioskbyggnaden. Du kan skänka saker till Returcentrum via återvinningscentralen när den är öppen och på så vis kan du lämna saker till verksamheten även på kvällstid.

(Återvinningscentralens öppettider hittar du här, länk)

Lämna saker till butiken

Vi tar gärna emot saker till Returcentrum i butiken under våra öppettider, eller i vår container på baksidan. Containern är öppen från måndag till fredag kl. 10.00-17.00 och är sedan låst under helgen.

När du ställer in saker i containern, tänk på att fylla på den längst in först. Kom ihåg att inte ställa saker utanför containern. Sakerna blir förstörda av till exempel regn och går inte att laga eller sälja.

Om du ska skänka stora saker

Fråga gärna personalen på Returcentrum om det du tänkt skänka är säljbart. Även om sakerna är fina så kan de inte alltid sälja allt och Returcentrum har begränsat med plats.

Personalen på Returcentrum uppskattar allt som skänks, men tänk till så att det du lämnar är säljbart, helt och rent!

Öppettider på Returcentrum

Returcentrum håller öppet måndag till fredag kl. 10.00-17.00 samt den sista lördagen varje månad mellan kl. 10.00-14.00.

Caféverksamhet

Inne i entrén på Returcentrum inryms ett litet café, fikabrödet som säljs där bakas av kommunens dagliga verksamhet. Sommartid finns där även glass till försäljning.

Returcentrum finns även i Sociala medier. Du hittar dem på:

Artikel av:
Sofia Tjärnström
Kommunikatör
141 04