Artikeln publicerades 26 mars 2020

Information om Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om att förhindra smitta av covid-19 på bland annat restauranger och caféer

Syftet med föreskriften från Folkhälsomyndigheten är att förhindra smitta på restauranger och caféer och innebär krav på att förhindra trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer och bardiskar.

Det är viktigt att branschen förstärker egenkontrollen och visar att man kan bedriva sin verksamhet på ett säkert sätt. Egenkontrollen ska följa de nya riktlinjer som Folkhälsomyndigheten tagit fram.

Berörda livsmedelsföretagare måste se över sina rutiner så att det inte förekommer trängsel eller långa köer i verksamhetens lokaler eller i anslutning till dessa lokaler. Besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra. Föreskriften innebär inte ett förbud mot bufféserveringar. Besökaren får endast äta och dricka sittandes vid ett bord eller ta med maten för avhämtning. Att äta och dricka vid baren är inte tillåtet.

Föreskrifterna ställer också krav på att livsmedelsföretagaren skärper sina hygienrutiner och inför särskilda instruktioner till personal om hur dessa kan arbeta för att förhindra smittspridning.

Smittskyddsläkaren kan, efter samråd med plan- och miljönämnden som har ansvar för livsmedelskontrollen i Vännäs kommun, besluta om vidtagande av åtgärder eller stänga verksamheten om branschföretag inte följer riktlinjer med anledning covid-19.

Läs mer på SKR, Livsmedelsverket och i Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och caféer m.m.

Information på Folkhälsomyndighetens webbsida
www.folkhälsomyndigheten.se/nyheter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.