Artikeln publicerades 28 september 2020

2020-09-28 Information till dig som ska besöka en närstående på ett äldreboende i Vännäs kommun

Det är verksamhetens ansvar att ta fram rutiner för att kunna skapa säkra besök. Det är allas ansvar att förhindra smittspridning och vi uppmanar alla att följa rutiner och folkhälsomyndighetens rekommendationer särskilt med bakgrund av att personer som bor på ett vård- och omsorgsboende befinner sig i riskgrupp kopplat till covid-19. Personer över 70 år ska undvika sociala kontaktar så långt det är möjligt.

Vi hjälper gärna till med kontakt via telefon eller videomöte. Det finns också möjlighet till promenader eller andra aktiviteter i utemiljön.

Observera att du ska kontakta personalen innan besök så att Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att det inte ska vara för många som besöker en person på boendet samtidigt så att man kan hålla avstånd och undvika trängsel kan upprätthållas.

Att tänka på om du vill besöka en närstående

  • Stanna hemma vid förkylningssymtom (snuva, hosta, feber, ont i halsen, lukt/smakbortfall, huvudvärk, muskelvärk, magbesvär)
  • Vid behov, hosta och nys i armvecket.
  • Vi kommer att be er att besvara några korta hälsofrågor inför varje besök. Detta för att vi ansvarar för att minska risken för smittspridning.
  • Besök bör ske i den egna lägenheten, vi undanber starkt alla besökare från att vistas i allmänna ytor med respekt för alla som bor på enheten.
  • Vid besök kommer du att hänvisas till din närståendes rum. Om ni behöver kontakt med personal under besöket, ring till enheten istället för att gå ut till allmänna utrymmen.
  • Avståndet rekommenderas alltid vara minst två meter till din närstående och andra som vistas i närheten. Kom ihåg att du som besökare även ska hålla avstånd till personal om de gör insatser i lägenheten hos den person du besöker.
  • God handhygien är viktig för att minska risken för smittspridning. Du ska använda handsprit inför och efter besöket.

Dessa besöksrutiner kan komma att ändras vid lokala utbrott av covid-19. Vid misstänkt och/eller bekräftad smitta isoleras enheten och information anslås på dörren.