Just nu har vi inga pågående driftstörningar
Just nu har vi inga pågående driftstörningar

Artikeln publicerades 13 oktober 2020

2020-10-13 Personer från gymnasieålder och uppåt med bekräftad covid-19 i hushållet uppmanas att stanna hemma

Region Västerbotten uppmanar personer bor med någon som har bekräftad covid-19 att stanna hemma. Förhållningsreglerna gäller för individer från gymnasieåldern och uppåt och är framtagen av Folkhälsomyndigheten i samarbete med smittskyddsläkare. Detta är en ytterligare åtgärd för att minska smittspridningen i länet.

Med bekräftad smitta menas en person som fått ett positivt provsvar efter ett PCR-test, som antingen lämnas via egenprovtagning eller på en hälsocentral. Smitta mellan personer som bor tillsammans är en av de vanligaste smittvägarna för covid-19.

Hur länge ska du stanna hemma?

Du som delar hem med en bekräftat smittad person ska följa liknande regler som den som har covid-19 oavsett om du har symtom eller inte. Ni som bor i samma hushåll ska stanna hemma från skola eller arbete ett visst antal dagar enligt det beslut som den testade får i samband med smittspårningen.

Information och intyg som närstående

Den som bor i hushållet tillsammans med en bekräftad smittad person kommer också att få information om rekommendationer för provtagning.

Barn som bor med bekräftat smittade

Barn som går i förskola, grundskola eller gymnasiesärskola får fortsätta gå till sina skolor som vanligt även om de bor med någon som har covid-19. Förutsättningen är att de själva är friska. Barnen och ungdomarna ska under den här perioden träffa så få personer som möjligt och avstå från fritidsaktiviteter.

Se pressmeddelandet från Region Västerbotten här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.