Artikeln publicerades 24 maj 2021

Arbetsterapeuterna och sjukgymnasterna som cyklar på jobbet

En el-cykel med packlåda har sedan hösten varit ett tillskott för medarbetarna på Rehabenheten/Hemvårdscenter. Cykeln har väckt en del nyfikenhet på samhället när arbetsterapeuterna och sjukgymnasterna kommer åkande mellan hembesöken.

Malin Nelehag, Julia Molander, Mattias Bergström och Lisa Magnusson

Från vänster: Malin Nelehag, Julia Molander, Mattias Bergström och Lisa Magnusson

Hur kom ni på idén med en el-cykel?

­– Vi tyckte att det vore ett bra komplement till den gemensamma bilen, säger Malin Nelehag, arbetsterapeut. Först tänkte vi skaffa en cykelvagn och cykel, men den här är mycket smidigare och dessutom är den eldriven. Vi kan ta oss långt med den och det går lätt i backarna.

Under sommarhalvåret löser El-cykeln en del logistik när alla ska ut på hembesök till olika platser. Den är dessutom ett miljövänligt alternativ till bilen. Lådan fram på cykeln går att öppna fram och underlättar därför om det ska med tunga saker. Den håller för 100 kg och där finns gott om plats att packa rullatorer och andra hjälpmedel, eller varför inte en kollega.

­– Det får plats väldigt mycket saker och vi kan till och med samåka med den till gemensamma hembesök om en av oss sitter i lådan, säger Lisa Magnusson, arbetsterapeut.

Hur fort går den?

­– Maxhastigheten för vad man får köra med elcykel är 25km/h säger arbetsterapeut Julia Molander. Den har ganska stor svängradie med lådan så vi kör försiktigt, speciellt inne i samhället. Någon gång har den kommit upp i 23 km/h enligt den lilla hastighetsmätaren som sitter på styret.

Vad får ni för reaktioner?

­– Vi får positiva reaktioner när vi kommer åkande. Vi får många frågor om den och om det är vår egen cykel vi åker omkring med. Inom kort ska den också få skyltar med logotyp och arbetsplats på, så kommer det synas ännu bättre, säger Lisa.

­– Det är roligt att det blir synligt också när vi är ute. Att lyfta fram de här delarna av vårt yrke på det här sättet känns positivt, säger Malin.

Film: Mattias Bergström kommer cyklandes

Vad är det bästa med att cykla på jobbet?

­– Motion och frisk luft i vardagen, säger Mattias Bergström, sjukgymnast. Vi får se nya omgivningar än om vi kör samma vägar med bilen, till exempel här nere vid älven.

­– Ja det är härligt! Vi funderar på om vi kanske behöver en till cykel. Alla tar den mer än gärna på tur i tjänsten, avslutar Malin.

Malin, Lisa, Julia och Mattias arbetar mot den verksamhet som kallas ordinärt boende samt hemsjukvård. De ha även kollegor inom Äldreomsorgen och LSS-omsorgen. Tillsammans finns tio medarbetare på Rehabenheten – sju arbetsterapeuter och tre sjukgymnaster/fysioterapeuter.