Artikeln publicerades 23 november 2021

Från och med 22 november: Stanna hemma vid symtom och testa dig för covid-19

Spridningen av covid-19 och andra smittor ökar i samhället. Från och med den 22 november 2021 behöver du åter stanna hemma och testa dig om du får symtom på luftvägsinfektion.

Bild som visar coronavirus
  • Att stanna hemma vid symtom gäller både dig som är vaccinerad och dig som är ovaccinerad. Den som har har haft covid-19 under de senaste 6 månaderna eller som är under 6 år behöver i regel inte testa sig för covid-19.
  • Stanna hemma vid symtom även om provsvaret visar att du inte har covid-19. Det minskar spridningen av andra infektioner i samhället. Du kan återgå till arbete, skola eller förskola när du har varit utan feber i minst ett dygn och du känner dig frisk, även om du fortfarande har kvar lätta symtom som hosta eller snuva.

Rekommendationer för dig som inte är vaccinerad

Du som inte är vaccinerad mot covid-19 rekommenderas även att:

  • fortsatt hålla avstånd till andra människor och särskilt undvika nära kontakt med personer i riskgrupp och personer som är 70 år eller äldre. Dessa råd gäller inte för personer som är under 18 år eller för personer som av medicinska skäl rekommenderas att inte vaccinera sig mot covid-19.
  • testa dig efter inresa i Sverige från länder utanför Norden, oavsett om du har symtom eller inte.

Vård och omsorg

Rekommendationerna till verksamheter inom vård och omsorg, om det smittförebyggande arbetet, kvarstår.