Artikeln publicerades 15 december 2021

Bilden visar logotypen från SYNA samt texten: SYNA gratulerar Vännäs kommun till förstaplatsen i 2021 års tillväxtindex för Västerbottens län

Vännäs vinner utmärkelsen Bästa Tillväxt 2021 i Västerbotten

I årets upplaga av Bästa Tillväxt, som utses av kreditupplysningsföretaget Syna, toppar Vännäs kommun i Västerbottens län. Dessutom i tuffast tänkbara konkurrens. På andra respektive tredje plats återfinns Skellefteå och Lycksele.

Bästa Tillväxt, en av Sveriges mest prestigefulla utmärkelser, delas ut av kreditupplysningsföretaget Syna sedan 2007. Priset premierar en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet.

Utmärkelsen går till den kommun i varje län i Sverige som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst under året baserat på företagens senast inlämnade årsredovisningar. På så sätt skapas ett tillväxtindex som gör att kommunerna i ett län kan jämföras med varandra och hur utvecklingen sett ut över tid.

– Den här utmärkelsen bygger på verkliga fakta till skillnad från andra undersökningar som ofta utgår från personliga åsikter. Att Vännäs toppar i Västerbotten är extra roligt eftersom det visar att även en mindre kommun kan ha ett näringsliv med stark tillväxt, säger Harald Stjerna, partner på Syna.

Christin Westman, näringslivsutvecklare, blir glatt överraskad över utmärkelsen som hon ser som ett tydligt bevis på att Vännäs är en bra kommun ur ett näringslivsperspektiv.

– Utan tvekan råder det en industriboom i hela Norrland och det har en positiv påverkan även för oss som bor och verkar i Vännäs. De rapporter vi får från näringslivet indikerar att det går bra för de flesta företagen och att man ser ljust på framtiden, säger hon.

– Att vi nu får utmärkelsen Bästa Tillväxt när något som framför allt våra många duktiga företagare ska ta åt sig äran av. Det är de som gör jobbet, vågar investera och nyanställa. Från kommunens sida försöker vi bidra efter bäst förmåga för att underlätta för näringslivet att utvecklas över tid.

Från politikens håll i kommunen instämmer kommunstyrelsens ordförande Anna Frej.

– Jag är väldigt glad över detta bevis för Vännäs utmärkta företagsanda. I vår kommun finns en osedvanligt stor mängd företag jämfört med invånarantalet, det myllrar av kraft och arbetsvilja. Vi har en aktiv företagarförening, en ny centrumförening och ett näringslivsråd där politiker och tjänstepersoner möter företagare. Under våra företagsbesök märker jag vilket driv och vilken glädje det finns i Vännäs och det gör mig mycket stolt, säger Anna Frej.

Inför framtiden andas Christin Westman fortsatt optimism. Det mesta talar för att näringslivet både i Vännäs och regionen som helhet ska fortsätta utvecklas väl.

– Det som oroar är att många har svårt att hitta medarbetare med rätt kompetens. Det gäller allt från ingenjörer till lastbilschaufförer, men också utbildade inom hantverksyrken som elektriker, svetsare och byggjobbare är en bristvara.

Positivt är det däremot att Vännäs växer befolkningsmässigt och att trenden verkar fortsätta.

– Vi har redan passerat 9 000 invånare som var ett delmål och vi vet att många fler vill flytta hit. Goda pendlingsmöjligheter till Umeå är en förklaring. En annan är att vi kan erbjud en bra kommunal service, bra boendemiljöer, trygghet och ett rikt och varierat friluftsliv.

– Därför byggs det både hyres- och bostadsrätter som aldrig förr och när det gäller villatomter liksom industritomter måste vi se till att få nya detaljplaner på plats så snabbt som möjligt, avslutar Christin Westman.

Bidragande företag

Alla aktiebolag i kommunen som har ökat sin omsättning, nyanställt eller gått med vinst
har bidragit till Vännäs placering. I kommunen finns 18 företag som utmärker sig genom
att uppfylla samtliga tre kriterier:

 • Vännäs Verkstads AB
 • Vännäs Tandvård AB
 • Markstensbolaget i Strand AB
 • PRH Maskin AB
 • Kjellsons Maskinservice AB
 • Bygg Något Umeå AB
 • Optoteknik i Norr AB
 • Friskvårdscenter i Vännäsby AB
 • DRSMA Sverige AB
 • Vännäs Bilverkstad AB
 • Folkessons Gröna Näringar AB
 • Vännäs Fastigheter AB
 • Agrisera AB
 • Kaj Johanssons Åkeri AB
 • MÄJT AB
 • Hägglundarnas Bygg & Entreprenad AB
 • Transport- och Miljöutbildning i Vännäsby AB
 • Cloud Redovisning & Administration AB