Artikeln publicerades 23 februari 2022

Där älvarna möts i Vännäsby

Vännäsby, foto: Chilli media

Pressmeddelande: Över 9000 – så många har aldrig tidigare bott i Vännäs kommun!

Efter att ha ökat med i snitt 58 personer per år sedan 2010 är nu Vännäs kommun stadigt över gränsen på 9 000 invånare. Vid utgången av 2021 bodde 9054 invånare i kommunen – ett befolkningsrekord!

– Det känns jätteroligt, den här statistiken har vi hållit ögonen på ett tag. Nu när vi ligger stabilt över 9000 invånare kan vi äntligen uppmärksamma detta, säger kommunalråd Anna Frej (S). Vännäs gamla och nya invånare ska självklart fira framgången tillsammans - det blir något att se fram emot!

Att befolkningen ökat sedan 2010 beror framför allt på att fler flyttar in till kommun än ut. Det beror även på att fler föds än dör i kommunen. Befolkningsökningen sker framför allt i Vännäs och Vännäsby.

Stort intresse för att bygga i Vännäs kommun

Miljö- och byggavdelningen märker en stor efterfrågan på tomter, speciellt sedan 2016. I Vännäs satsar Vännäs fastigheter på hyresrätter och kooperativa hyresrätter.

– Framför allt sedan 2016 har vi märkt av ett stort intresse för att bygga hus här, säger samhällsbyggnadschef Tore Forsberg. Mellan 2010-2015 sålde vi åtta kommunala tomter. Mellan 2016 till nu har vi sålt 32 stycken. Vi tror att en bidragande faktor är att Obos vågade satsa på ett nytt bostadsområde i Vännäsby 2016. Där lade vi grunden med en viktig detaljplan och skapade förutsättningar för att fler skulle vilja börja bygga och att företag vågade satsa på Vännäs. Det har verkligen varit en glad överraskning att det gått så pass bra!

Miljö- och byggavdelningen tror på fortsatt intresse för att bygga i kommunen och under våren släpper kommunen fler tomter i Vännäsby.

– Det kommer bli ännu ett bostadsområde i Vännäsby vid Gothnellsgatan säger Carola Nordlöf, samhällsplanerare. Vi har redan flera personer i kö på de kommunala tomterna innan de ens är släppta för bokning. Vi tror att det kommer vara högt tryck en tid framöver och jobbar fortsatt för att kunna erbjuda generösa tomter med generös byggrätt.

I Vännäs, på Älvdalaområdet, kommer Vännäs fastigheter att bygga ytterligare lägenhetsbostäder. Något som brukar innebära att fler hus blir lediga.

De goda kommunikationerna bidrar till populariteten

2011 började Norrtåg köra den så kallade "Vännäspendeln" mellan Umeå Östra, Umeå C, Vännäsby och Vännäs resecentrum. Den goda möjligheten att åka kollektivt till och från centralorterna i Vännäs kommun tror kommunens handläggare är en av flera bidragande faktorer till att kommunen ökar i popularitet.

– Kommunikationerna är ju väldigt bra. Vi har märkt att de som kommer i kontakt med oss blir positivt överraskade när de ser hur enkelt det är att pendla till sin arbetsplats. De får en aha-upplevelse att det bara tar 20 minuter om man arbetar på NUS, campus eller i Umeå centrum, säger Tore Forsberg. Det kan gå lika snabbt eller snabbare att åka kollektivt till arbetet från Vännäs och Vännäsby som att åka kollektivt inom Umeå kommun. Sedan är det ju bra mycket billigare att bo här.

– Förutom det så är det nära till olika rekreationsområden, säger Carola Nordlöf. Det är tryggt och enkelt att ta sig till fots eller med cykel exempelvis strandpromenaden, olika aktiviteter, eller till förskolan och skolan.

– En annan trend är att man lockar varandra att flytta hit, man har kompisar eller syskon som bygger, avslutar Tore.

Nu ska rekordet firas!

Under kommande vecka ska kommunen börja planera för hur befolkningsrekordet ska firas.

Kontakt

Tore Forsberg
Samhällsbyggnadschef
Skicka e-post till Tore
Tel: 070-225 65 46

Anna Frej
Kommunalråd
Skicka e-post till Anna
Tel: 073-545 98 32