Artikeln publicerades 11 mars 2022

Ukrainska flaggor mot mörk bakgrund

Kommunens arbete med anledning av kriget i Ukraina

Kriget i Ukraina gör att många människor behöver fly. EU har aktiverat massflyktsdirektivet vilket innebär att personer som flyr från Ukraina har rätt att få skydd i Sverige.

Vad gör Vännäs kommun?

Vännäs kommun arbetar med att förbereda kommunen för att ta emot flyktingar. Vi vet i nuläget inte hur många som kan tänkas komma till kommunen eller när de i så fall kommer. Arbetet sker i samverkan med flera aktörer, bland annat Länsstyrelsen, Migrationsverket och övriga kommuner i Västerbottens län. I nuläget har kommunen har även dialog med Röda Korset och Svenska kyrkan.

Boende till flyktingar

Migrationsverket ansvarar för flyktingars boende och mat och har begärt hjälp från kommunerna. Kommunen har hittills inventerat kommunala lokaler som skulle kunna gå att använda som boende. Lokalerna ska vara placerade på så vis att distribution av mat blir så enkel som möjligt. I första hand kommer kommunen att använda tomma lokaler där det inte förekommer någon föreningsverksamhet.

Inom ramen för kommunens mottagande finns det just nu inget behov av att privatpersoner erbjuder boende. Om behov uppstår kommer vi att informera om det.

Det säkerhetspolitiska läget i Sverige

Försvarsmakten följer utvecklingen noga och bevakar Sveriges territorium och närliggande områden dygnet runt. Just nu ser Försvarsmakten inga oroande rörelser längs våra gränser, men ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas.

På krisinformation.se kan du hålla dig uppdaterad om säkerhetsläget Länk till annan webbplats.

Vad kan jag göra som privatperson?

Ett bra sätt att bidra är genom att skänka pengar. Då kan hjälporganisationerna själva välja hur dina resurser kan användas på bästa sätt. Det underlättar också logistiken eftersom pengar är lättare att flytta än saker.

Klicka här för att läsa mer och få tips på olika hjälporganisationer

För insamlingar av exempelvis kläder hänvisar kommunen till frivilligorganisationer.

Kurs för dig som vill bli ideell medarbetare i Svenska kyrkan

Den 22 mars håller Svenska kyrkan, Vännäs, kursen "Idealitet och migration". Kursen är en introduktion till arbetet med människor som är nya i Sverige. Du får lära dig mer om Svenska kyrkan och vad det innebär att vara ideell hos dem.

Läs mer om kursen och anmälan här (PDF) Pdf, 215.8 kB.

Språkkunnig i ukrainska eller ryska?

Vännäs kommun vill gärna ha kontakt med dig som kan ukrainska eller ryska och svenska och som vill bidra i mottagandet med dina språkkunskaper. Du kan lämna en intresseanmälan via vårt formulär så kontaktar vi dig vid behov.

Lämna intresseanmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Var källkritisk!

Vid en händelse som innebär en påfrestning på samhället är det viktigt att du är extra källkritisk. Det är lätt att missledande information får spridning. Var uppmärksam, undersök fakta och sprid inte rykten vidare.

Är du osäker på om informationen stämmer? På krisinformation.se finns aktuell information från alla Sveriges myndigheter.

Till krisinformation.se Länk till annan webbplats.