Just nu har vi inga pågående driftstörningar
Just nu har vi inga pågående driftstörningar

Artikeln publicerades 15 mars 2022

Vaccin

Vaccinationsveckan, skydda dig själv och andra

I Sverige har vi med gemensamma krafter nått en hög vaccinationstäckning. Vaccinet är det viktigaste verktyget mot covid‑19 men fortfarande har cirka en miljon människor inte tagit sin första dos. Under vecka 11 den 14-20 mars infaller nationella vaccinationsveckan.

Skydda dig med vaccination

Att vaccinera sig är det bästa sättet att undvika allvarlig sjukdom och spridning av covid-19. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla som är 12 år och äldre vaccinerar sig mot covid-19. Folkhälsomyndigheten rekommenderar också en påfyllnadsdos för alla 18 år och äldre.

Om vaccinen

Alla vaccinen är effektiva och skyddar mot covid-19. Regionen använder bara mRNA vaccin men du kan inte välja vilket vaccin du får.

Desinformation om vaccinen

Vaccineringen mot covid-19 pågår och intresset för vaccinerna är stort. Tyvärr cirkulerar olika missuppfattningar, myter och ren desinformation om vaccinerna, vilket medför en onödig risk för missförstånd och oro hos många. Läkemedelsverket har tagit fram följande information för att förklara och bemöta olika påståenden.

Läs mer på Läkemedelsverkets hemsida här Länk till annan webbplats.

Vill du prata med om vaccinen och desinformation kring dem men vet inte hur?

Pratavaccin.se vänder sig till den som behöver stöd för sådana samtal i sin vardag. Sidan presenterar konkreta och evidensbaserade tips på hur man kan närma sig ämnet och bemöta olika missuppfattningar som finns om vaccinerna.

Läs mer på pratavaccin.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer information om vaccinationen

Besök Folkhälsomyndighetens webbplats för mer information om vaccinationen.

Till folkhalsomyndigheten.se, om vaccination mot covid-19 Länk till annan webbplats.

Råd och rekommendationer som fortfarande gäller

  • Alla som är över 12 år bör vaccinera sig så snart som möjligt.
  • Stanna hemma och undvik kontakt med andra om du har symtom som kan vara covid-19.
  • Vuxna personer som inte har vaccinerat sig bör undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus.
  • För att skydda de mest sårbara bör riskreducerande åtgärder inom hälso- och sjukvården samt äldreomsorgen finnas kvar.

Obs! Den 1 april kommer de flesta kvarvarande åtgärder tas bort eller anpassas, enligt regeringen. Rådet om att vaccinera sig och särskilda rekommendationer för hälso- och sjukvården kommer dock att ligga kvar.

Kommunens interna restriktioner

Kommunens verksamheter är fortsatt mycket påverkade av pandemin på genom personalbortfall. Vi arbetar därför fortfarande för att minska smittspridningen i samhället och skydda den samhällsservice som många förväntar sig i vardagen, till exempel genom att undvika fysiska möten. Vi bevakar även hur Umeå och kranskommunerna förhåller sig till rådande restriktioner eller avvecklingen av restriktionerna.