Artikeln publicerades 29 mars 2022

Ett boende står redo för flyktingar från Ukraina

Arbetet för att förbereda ett mottagande av flyktingar pågår för fullt. Nu står cirka 30 platser redo för personer som kan komma att söka skydd i kommunen. Målsättningen är att boendet ska vara en trygg och välkomnande plats.

Bilder på lekhörna och säng med hygienpaket

I dagsläget är det oklart om det kommer att komma flyktingar från Ukraina till Vännäs, som är i behov av ett boende via kommunen. Migrationsverket förväntar sig inte att det kommer några inom kort. 

Flyktingar från Ukraina har rätt att vistas i Sverige utan något särskilt tillstånd och kan även skaffa boende på egen hand. Kommunens boende är till för flyktingar som blir tilldelade boende genom Migrationsverket.

Kommunstyrelsens ordförande Anna Frej (S) har besökt det färdiga boendet.

– Det känns mycket bra att boendet är klart och kan vara en trygg plats för de som kommer till kommunen. I den här svåra humanitära situationen så är det självklart att vi ställer upp och välkomnar de som eventuellt kommer hit, säger Anna Frej.

Utöver sängplats så tillhandahåller kommunen ett hygienpaket med tvål, deodorant, tandborste och tandkräm. På boendet finns även ett uppehållsrum, ett pentry och ett lekrum. Flyktingar som kommer till Vännäs genom Migrationsverket kommer även att få mat från kommunens kök.

Om läget förändras

I Vännäs kommun finns förberedelser för olika händelseutvecklingar. Kommunen har gjort en översyn av vilka olika lokaler som skulle vara möjliga att använda om det uppstår behov av fler boendeplatser. I första hand kommer vi nyttja lokaler som idag står oanvända.