Artikeln publicerades 9 maj 2022

En sprakande kväll när årets priser delades ut till Vännäs näringsliv under fredagen

Fredagen den 6 maj träffades Vännäs samlade näringsliv på Hotel Vännäs för årets Vännäsgala. Årets gala, den första efter pandemin, fokuserade på prisutdelningen till vinnarna i galans olika kategorier.

— Vi är jätteglada att Företagarna Vännäs tar initiativ till det här samarbetet igen nu efter pandemin, säger Christin Westman, näringslivsutvecklare på Vännäs kommun. Det känns kul att vara igång igen även om det är i mindre skala detta år.

Här presenterar vi pristagare och priskategorier för 2021.

Emma tar emot pris

Årets företagare

Priset för Årets företagare delas ut av Företagarna i Vännäs. Priset för 2021 går till Emma Elfving, Brandts Blommor & Begravningsbyrå AB.

Motivering: Med god företagaranda och kämpaglöd har Emma Elfving sedan 2014 utvecklat och förädlat företaget Brandts Blommor & Begravningsbyrå. Hennes inspirerande mod att prova nya vägar har gjort att hon idag inte bara driver företag i Vännäs, utan även tagit över och satsat på liknande verksamhet i Bjurholm och Vindeln. Trots dessa satsningar och inte minst i en samtida svår period för handeln med pandemin, har hon genom god ordning uppvisat ett gott ekonomiskt resultat i rörelsen.

Emmas engagemang stannar inte i det egna företagandet utan avspeglar sig även i frågor som rör kommunens, medborgarnas och näringslivets gemensamma utveckling.

Brandts Blommor & Begravningsbyrå tilldelades 2018 Vännäs Kommuns näringslivspris, under detta år övertog Emma även resterande del av verksamheten och står sedan dess som ensam ägare.

Åsa och Kenneth tar emot pris

Vännäs kommuns näringslivspris

Vännäs kommuns näringslivspris gick till Åsa och Kenneth Olsson, ICA Supermarket i Vännäs.

Motivering: Åsa och Kenneth driver sin butik med glädje, hårt arbete och engagemang för Vännäs. De har intresse för att se Vännäs växa och att de ska ge god service och brett utbud till sina kunder. Engagemanget för Vännäs avspeglas också i stöttning av idrottsföreningar och andra arrangemang.

De är en stark och viktig arbetsgivare med tjugotalet anställda där även ungdomar får sitt första insteg till arbetsmarknaden. De visar gärna upp sin butik och kan dagligen ses samtala med sina kunder medan de packar upp varor eller stuvar om i en hylla.

Johan Lövgren tar emot pris

Årets Vännäsambassadör

Priset delas ut av Handelsbanken och Swedbank. Årets pristagare i kategorin Årets Vännäsambassadör är Skidåkaren Johan Lövgren.

Motivering: Årets Vännäsambassadör har dom senaste åren satt Vännäs på kartan genom sina fina prestationer i längdskidspåret, både i Sverige och internationellt. Årets ambassadör har åkt Vasaloppet tio av de senaste elva åren och har nyligen utsetts av sakkunniga, till världens jämnaste Vasaloppsåkare i och med placeringar mellan 15-31 de senaste sex åren. Tävlingssäsongen 21/22 avslutade han med att vinna världens längsta skidlopp, Red Bull Nordenskiöldsloppet. Detta genom att rycka ifrån konkurrenterna med 60 km kvar till mål.

Vännäs motormuseum tar emot pris

Årets Pop & Rock pris

Årets pris delas ut av radiostationerna Pop & Rock och Rockstar. Årets vinnare är Vännäs Motormuseum.

Motivering: Föreningens ambition är att bevara gammal motor- och fordonshistoria samt att kunna visa upp ett sevärt museum där hela familjen ska ha något att intressant att titta på och relatera till. Det gör man genom att visa upp cyklar, mopeder, motorcyklar, bilar, traktorer, flygplan, båt- och järnvägshistoria. Allt detta inramas av olika uppbyggda miljöer med tillhörande dockor.

Qbik tar emot pris

Västerbottningens pris

Priset delas ut av tidningen Västerbottningen. Årets vinnare är QBIK AB.

Motivering: QBIK AB är ett tämligen nytt företag med bara några år på nacken men sett till att ägarföretagen bakom QBIK – Brattby Sågverks AB och NK Lundströms Trävaror AB – båda har verkat och sågat under 90-talet år så handlar det givetvis om en stark aktör i och för de västerbottniska skogarna. Genom de stora förändringar som skett på virkesmarknaden ser företagen även fortsatt en möjlighet för sina trävaror varför man nu satsar på gemensam råvaruanskaffning i skogsföretaget QBIK där man sammanförde ägarföretagens tidigare virkesköpande organisationer. Det nu gemensamägda företaget QBIK har sin utgångspunkt i Vännäsby medan ägarföretagen, som bekant, huserar med sina verksamheter i Brattby respektive Tväråbäck varifrån man ser de lokala skogsägarna som nyckelpersoner för företagens framtida framgång.

Kontakt

Vännäs kommun
Christin Westman, näringslivsutvecklare
Tel: 0935-141 43
E-post: christin.westman@vannas.se

Företagarna, Vännäs
Lage Lundström, ordförande Företagarna, Vännäs
Tel: 0935-39 931
E-post: lage.lundstrom@johanssonsmaskin.se

Alla pristagare