Just nu har vi inga pågående driftstörningar
Just nu har vi inga pågående driftstörningar

Artikeln publicerades 30 juni 2022

Linda och Emelie

”Vi målade om” – Öppna förskolan fick ett lyft inför nyöppningen

Under pandemin har många verksamheter behövt hålla stängt för besökare. Innanför väggarna på öppna förskolan har det ändå varit full fart. Personalen fick nämligen idén att måla och tapetsera om inför nyöppningen.

Linda Lindmark och Emelie Johansson på öppna förskolan Nyckelpigan i Vännäs, tar emot barn och medföljande vuxna från hela länet. Hit kommer besökare från Umeå, Burträsk, Nordmaling och såklart från Vännäs.

– Det är så kul att besökarna har hittat tillbaka till oss efter pandemin, trots att våra lokaler varit stängda för besök, säger Linda Lindmark.

En slags nystart
När verksamheten fick veta att de inte skulle kunna öppna upp igen förrän i mars 2022, fick de idén att fixa till lokalerna till dess.

– Det är vi som har målat om och tapetserat. Vi hade ganska kort om tid fram till öppningen och det skulle ta för lång tid att få hit en hantverkare som kunde göra arbetet, säger Emelie Johansson.

I januari började Linda på öppna förskolan. De två nyblivna kollegorna passade på att både måla om och jobba med sin vision och teambuilding.

– Samtidigt som vi jobbade med lokalerna så kunde vi lära känna varandra, säger Linda. Vi hade tid att prata ihop oss om verksamheten och vår vision kring nystarten.

– I vårt gemensamma förhållningssätt fokuserar vi på de olika lärmiljöerna inne på öppna förskolan.

Barnen ska mötas av utmaningar, få lust och inspiration att prova nya saker. Det är också viktigt att mötas av en familjär känsla och ett av våra främsta mål är att alla ska känna sig
välkomna, säger Emelie.

Responsen på renoveringen har varit positiv. I lokalerna finns nu bland annat ateljé, rörelserum, bygghörna, läs- och sagorum samt ett rum för taktil stimulering. Det sistnämnda innebär att barnen får känna och uppleva olika material med olika struktur så som hårt, mjukt och strävt.

– Vi har fått så mycket fin och positiv respons, både från gamla och nya besökare, säger Emelie.

Föräldrastöd och nya vänner
På öppna förskolan vill man kunna erbjuda barnen en pedagogisk aktivitet vid varje besök, men även att föräldrarna ska få stöd i sitt föräldraskap.

– Stödet kan komma från oss men också från de andra besökarna som kommer hit. De byter erfarenheter, gränserna mellan olika generationer, nationaliteter och kön suddas verkligen ut här. En som har sitt första barn här kan till exempel fråga om råd från någon som är här med sitt tredje barn, säger Linda.

– Det kanske finaste kvittot också, tycker vi, är när personer kommer hit, träffar andra och sedan går härifrån tillsammans. Här hittar många vänner och ett sammanhang som sedan får följa med in i vardagslivet, säger Emelie.

Öppet på loven
– Vi ser ett stort behov av öppna förskolan även under skolloven, säger Emelie. Under den här vårterminen har vi börjat hålla öppet då och det har fungerat bra.

Sedan tidigare har öppna förskolan tipsat om olika aktiviteter inför skolloven. De har även delat ut pysselpåsar till barn med familjer, för att kunna pyssla hemma.

Ateljén

Ateljén. Här sker organiserat skapande med de äldre barnen. De får skapa, måla eller arbeta med lera tillsammans med sina föräldrar.

Bygghörna samt rörelserummet

Bygg- och konstruktionshörnan. Här får barnen bygga fritt med olika material och klossar. På väggen hänger bilder på byggnader i Vännäs. Rörelserummet. I rörelserummet erbjuds alltid musik, dans och balansträning. Här finns tunnlar, trummor och rytm-ägg. Ibland bygger barnen olika banor längs golvet.

Digital kontakt under pandemin
Under pandemin fick de som jobbade inom verksamheten tänka om och tänka nytt. För att behålla kontakten med barn och vuxna i samhället jobbade öppna förskolan mycket med sociala medier.

Där delade de olika aktivitetsförslag, bok- och pysseltips, sånger och utmaningar med inriktning på rörelse. Verksamheten kommer fortsatt att vara aktiva även i sina digitala kanaler.

Öppna förskolan i sociala medier

Öppna förskolan informerar fortsatt om sina aktiviteter och öppettider på Instagram och Facebook under kontona för Vännäs familjecenter.

Artikeln finns även publicerad i kommuntidningen Här&Nu nr 2 2022