Just nu har vi inga pågående driftstörningar
Just nu har vi inga pågående driftstörningar

Artikeln publicerades 27 september 2022

Malin Österlund, Elenor Lindberg och Anna-Lena Hedman

Från vänster: Malin Österlund, Elenor Lindberg och Anna-Lena Hedman

Få tips för din hemberedskap på Vännäs bibliotek

Under den nationella krisberedskapsveckan kan du lära dig mer om hemberedskap och temat matförsörjning. På biblioteket i Vännäs kan du låna passande böcker och undersöka vad som kan vara bra att ha i en krislåda.

– Vi ställer ut olika typer av litteratur. Både om krisberedskap och hur du preppar, men även om hur du tillagar mat som håller länge och vad du kan göra av mat som kommer i burk eller tetra, säger Elenor Lindberg som är bibliotekarie på Vännäs bibliotek.

Varje år brukar biblioteket ordna en bokutställning som krisberedskap. Både Elenor och hennes kollega Anna-Lena Hedman, bibliotekarie, instämmer i att de har märkt ett ökande intresse för krisberedskap speciellt i och med kriget i Ukraina.

– I och med det som händer i omvärlden så upplever vi att fler intresserar sig för beredskap. Det är ju första dagen idag men redan är det besökare som intresserar sig för utställningen. En person uttryckte att flera av sakerna i krislådan kan vara något för ”årets julklapp”, säger Elenor.

Böcker om att ta hand om mat. till höger i bild visas krislådan som finns utställd på Vännäs bibliotek.

Din beredskap är viktig för hela kommunen

För att samordna Vännäs kommuns egen krisberedskap finns Malin Österlund, beredskapssamordnare.

– Du som har en egen beredskap gör en tjänst även för resten av samhället, säger Malin. Ju bättre beredskap som hushållen i vår kommun har, desto mer tid kan kommunen lägga på att hjälpa dem som behöver det mest, till exempel våra äldre och personer på de kommunala boendena.

Fler tips!

På msb.se kan du läsa mer om hur du som privatperson kan förbereda sig för en kris.
Läs mer på msb.se (om råd till privatpersoner) Länk till annan webbplats.