Artikeln publicerades 14 april 2023

Barnen på förskolan Lägret skördar

Odlingsglädje på Förskolan Lägret

På förskolan Lägret i Vännäs är odlingssäsongen i full gång. Än är det för kallt för att plantera något utomhus, men barnen har redan börjat med förodlingen inomhus för att när värmen kommer ha färdiga plantor att sätta ut i trädgården.

På förskolan Lägret får barnen följa trädgårdens kretslopp med sådd, skörd och kompostering. På våren och försommaren planteras såväl blommor som kryddor och grönsaker.

– Vi har tillexempel odlat minigurka, potatis, pumpa, grönkål, solrosor, svartkål och ängsblommor. På gården har vi även byggt pallkragar med svarta- och röda vinbär, smultron och hallon så att buskarna skapar små kojor som barnen kan sitta i och mumsa på bären när de mognat, berättar förskoleläraren Kate-Elin Skilling.

Ängsblommorna planteras främst för att locka fler boende till förskolans insektshotell som de hoppas ska bidra till att fler pollinerare ska hjälpa till med deras planteringar. Under sommaren vattnas planteringarna med bland annat regnvatten som är uppsamlad i förskolans regntunnor och barnen får följa hur fröerna blir till plantor med olika färger och former.

Till hösten är det dags för barnen att skörda.

– Vi smakar, luktar och känner på det vi skördar. Vi utforskar det i lek, till exempel att mäta sig med en solros, kolla in skörden genom förstoringsglas, göra grönkålschips och smaka pumpagodis. Jag upplever att barnen är väldigt positiva till att smaka nya saker när vi arbetat på detta sätt, säger Kate-Elin.

Fruktskal och grönsaksskal som blir över sorteras i en hink och töms av barnen i varmkomposten varje vecka.

– Komposten är spännande, berättar Kate-Elin. Det luktar konstigt och barnen får vara med och se hur sakerna vi häller där i förvandlas med tiden.

Sådd och tomater

På senhösten är det dags att förbereda för vintern. Barnen är med och klipper ner buskar och blommor som även dem läggs på komposten.

– Jorden vi får från våra komposter använder vi sedan till nya planteringar kommande säsong. Och så snurrar det runt, det är väldigt intressant och lärorikt!

Hållbarhet i Vännäs kommun, logotyp

Vännäs kommun arbetar aktivt med miljö- och hållbarhetsfrågor utifrån de tre perspektiven ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Under år 2023 kommer vi varje månad presentera en verksamhet som utmärker sig inom något av de tre hållbarhetsområdena.