Artikeln publicerades 12 maj 2023

Årets vinnare

På bilden från vänster: Maria Rosenkvist Karlsson, Julia Johansson, Emma Lind, Dennis Lyxén, Hanna Erlandsson, Martina Karlsson, Maria Bergholm, Sören Andersson

Pressmeddelande: Här är 2023 års pristagare på Vännäsgalan

Fredag 12 maj gick Vännäsgalan av stapeln. Förutom att gästerna fick ta del av en innovativ trerätters middag delades årets näringslivspriser ut till vinnarna.

Under kvällen fick även Julia Johansson och Emma Lind på salongen Qlip4you motta sina gesällbrev. Här följer motiveringarna till årets pristagare.

Årets företagare

Sören Andersson: Transport- och miljöutbildning i Vännäsby AB
Priset för Årets företagare delas ut av Företagarna i Vännäs.

Motivering: När lagen om Yrkeskompetensbevis för att få utföra persontransporter och godstransporter med buss och lastbil kom 2009 så startade Sören sin utbildningsverksamhet. Han och Peter Hallén startade då PS Transport och Miljö. Sören kombinerade att vara yrkesförare ena vecka och arbeta med utbildning den andra veckan.

År 2015 delades företaget i två med Peter som ägare för åkeridelen medan Sören blev ensam ägare till utbildningsföretaget som fick namnet Transport – och Miljöutbildning i Vännäsby (TMAB). Sören har därefter utvecklat verksamheten genom att öka antalet utbildningar till ett hundratal idag. Utbildningarna hålls på orter från Luleå ned till Helsingborg i söder. Företaget kan under en vecka utbilda 400-500 personer. För att klara detta har TMAB 5 heltidsanställda och ett nära samarbete med 15 konsulter. Med ökade krav för verksamma inom transportnäringen på godkänd kompetens från svenska myndigheter och EU så har Sören fångat upp ett stort behov och utvecklat en utbildningsverksamhet över hela Sverige.

Vännäs kommuns näringslivspris

Maria Rosenkvist Karlsson: Modemix i Vännäs AB
Näringslivspriset delas ut av Vännäs kommun.

Motivering: Modemix bidrar till handel och attraktivitet på ett personligt och stilsäkert sätt. Maria som driver butiken har blick för färg, form och service vilket speglas i marknadsföring, försäljning och det goda bemötande som hon ger sina kunder.

Förutom att driva Modemix på ett professionellt sätt så har hon också ett stort engagemang för orten. Bland annat genom föreningen Vännäshandlarna. Butiken tillför ett värdefullt inslag för platsen Vännäs varumärke och är en given rekommendation till vänner, familj och bekanta när de är på besök i Vännäs!

Årets Vännäsambassadör

Dennis Lyxén
Priset delas ut av Handelsbanken och Swedbank.

Motivering: Han är opinionsbildare, låtskrivare, sångare, artist och frontfigur i ett flertal band. Bl.a. Vännäs Casino, The Lost Patrol, The International Noise Conspiracy, Invasionen, Fake Names och Refused. Med hela världen som arbetsfält. Född och uppvuxen i Vännäs och sedan några år återbördad och med hjärtat nu åter boende i Vännäs.

Årets Mediapris

Vännäs Ryttarförening
Årets Mediapris delas ut av radiostationerna Pop & Rock och Rockstar.

Motivering: Vännäs Ryttarförening representerar och personifierar känslan av gemenskap och tillhörighet där en positiv attityd och ett positivt bemötande utgör grunden för verksamheten. All verksamhet ska kännetecknas av kunnande, respekt och omsorg om varandra och hästarna.

Priset tillfaller därför i år denna förening i kommunen som genom sin marknadskommunikation stärkt sitt eget varumärke och samtidigt bidragit till att sätta Vännäs på kartan i positiv bemärkelse.

Västerbottningens pris

Marias Nagelvård
Priset delas ut av tidningen Västerbottningen.

Motivering: Maria Bergholm har sedan riktigt unga år haft ett stort nagelintresse och jobbade tidigare in på 2000-talet med att ”göra naglar” i residensstaden Umeå men efter att flyttlasset gått till Vännäs noterade hon att det inte fanns någon salong på orten. Därför gjorde Maria mer eller mindre på direkten, efter den privata Vännäsankomsten, slag i saken och startade Marias Nagelvård där hon under uppstartsperioden kombinerade det egna företaget med anställt halvtidsjobb i andra branscher. Tidigt kunde hon dock öka tjänstgöringen i och med sitt eget företag med vilket hon nu jobbat heltid sedan 15 år tillbaka. ”Marias Nagelvård”, med salong och butik, utför nagelvård med kompletterande skönhetsbehandlingar av Maria som trivs såväl i Vännäs som med sitt jobb vilket vi hittar ett tydligt bevis för då hennes företag nu i denna månad har funnits i Vännäs under hela 19 år.

Utdelning av Gesällbrev

Gesällbrev tilldelades: Julia Johansson och Emma Lind.

För att kunna avlägga sitt gesällprov krävs det att de som ska göra provet har gått i en godkänd frisörskola samt arbetat minst 2 000 timmar på en godkänd salong, där det arbetar behöriga frisörer som kan agera handledare. Provet sker under en hel dag och består av många olika moment. Bland annat permanent, klippning, färgning och en makeover. Vid dagens slut får deltagarna veta om de har klarat provet. Avklarade prov gör att man får sin frisörlicens som ska finnas tillgängligt på spegeln framför kunderna, som ett bevis på att frisören har rätt utbildning för jobbet som de utför. Gesällbreven kommer att hänga på salongen Qlip4you där båda två jobbar.

Julia Johansson: är en supertrevlig, noggrann och pålitlig tjej som älskar energidryck och färgen beige.

Emma Lind: är ett sprudlande energiknippe som älskar motorer och bilar nästan lika mycket som hon älskar hår.

Kontakt

Vännäs kommun
Christin Westman Näringslivsutvecklare
Tel: 0935-141 43
E-post: christin.westman@vannas.se

Företagarna, Vännäs
Bert-Ove Johansson
Ordförande Företagarna, Vännäs
Tel: 0935-109 30
E-post: bert-ove@hotelvannas.se