Just nu har vi inga pågående driftstörningar
Just nu har vi inga pågående driftstörningar

Artikeln publicerades 13 juni 2023

Skollunch och meny

Liljaskolans kök arbetar med att minska matsvinnet

Att minska på matsvinnet är en viktig del i ett långsiktigt hållbarhetsarbete och det är något både Liljaskolans kostchef och kockar vet om. Där arbetar de hårt med att hålla nere den mängd mat som slängs och samtidigt utföra sitt huvuduppdrag med att servera god och näringsriktig mat till eleverna.

Kökspersonalen mäter varje dag både tillagad mängd mat och matsvinn. Här handlar det om tallrikssvinn, det vill säga den mat som eleverna kastar, men även kökssvinn som försvinner vid tillagning och serveringssvinn.

Men det är inte bara mätningar av kastad mat som personalen gör. De har också satt upp rekommendationer kring hur eleverna ska tänka kring maten de tar för sig. Till exempel hur stor en portion är och i vilken ordning maten borde tas i. Serveringsslevarna har även blivit mindre, precis som kantinerna maten serveras i för att det inte ska gå att ta för sig lika mycket åt gången. Istället är meningen att eleverna ska kunna komma och hämta mat flera gånger.

– Vi har också jobbat lite med tävlingar och belöningar för att minska tallriksvinnet, men det brukar bara ge en kortvarig effekt, säger Emma Karlsson, kostchef på Vännäs kommun.

Varje dag informerar köket hur mycket matsvinn det var dagen före på tv-apparaterna i matsalen. Ibland sätter de även upp informationsblad runtom i matsalen. Dessutom jobbar kökspersonalen med att arbeta om kvarvarande mat så att den inte behöver kastas. Varje dag är det flera maträtter som serveras med en huvudrätt. Huvudrätten ska räcka till alla, men de alternativa behöver inte det och kan därför bytas ut efter behov. Blir det mycket kvar av en huvudrätt kan den därför arbetas om och användas som alternativ rätt dagen efter.

Med dagens matpriser dyker dock andra utmaningar upp.

– Vi jagar priser för att få tag på så billig mat som möjligt. Vi anpassar matsedeln för att kunna servera säsongsbetonad mat men också utefter prisläget. Är tomaterna jättedyra kanske vi inte kan servera en tomatbaserad maträtt utan byta ut den mot något som är billigare, berättar Emma Karlsson. Samtidigt behöver vi servera mat som eleverna äter, annars blir det ett stort matsvinn där istället.

Förutom att laga och servera maten arbetar personalen även med att hålla det rent och snyggt i matsalen och se till att maten inte är slut när elever kommer dit. En bra trivselkänsla bidrar också till att hålla nere matsvinnet.

På hösten under vecka 38 är det hållbarhetstema och då brukar Vännäs kommuns kostavdelning anordna en dag med aktiviteter tillsammans med Lantmännens Riksförbund. Exempel på aktiviteter kan vara att en bonde kommer och informerar om hens arbete i klassrummen och att köket tillagar mat med råvaror från lokala producenter.

Förändringen kockarna har gjort i sitt arbetssätt med all mätning, vägning och planering som de gör nu har varit stor och i nuläget är planen att upprätthålla det. Även om det har blivit en mer naturlig del i deras arbete gäller det att motivera och inspirera för att fortsätta arbetet.

De har dock en plan att starta upp ett Instagram-konto till hösten där de lättare kan nå eleverna med information kring köket eller maten, vilken mat som serveras och förhoppningsvis också inspirera eleverna att äta på skolan.

Logotyp, hållbarhet 2023

Vännäs kommun arbetar aktivt med miljö- och hållbarhetsfrågor utifrån de tre perspektiven ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Under år 2023 kommer vi varje månad presentera en verksamhet som utmärker sig inom något speciellt område för att bidra till en bättre miljö och hållbarhet.