Artikeln publicerades 4 juli 2023

Bibliotekarierna

På bilden från vänster: Bibliotekarierna Anna-Lena Hedman, Moa Strömberg, Jenny Sandells och Maria Sidebo.

Uppstart för Vännäs fröbibliotek

Miljötänk och hållbarhetsarbete fortsätter att växa och överallt letar människor efter smarta idéer som kan spara både på miljö och på ekonomi. Därför är det alltfler bibliotek som fastnar för idén med fröbibliotek. De flesta har startat upp det senaste året, men det finns också vissa som började jobba med det redan 2016.

Vännäs bibliotek samt några till i Umeåregionen blev intresserade och i maj startade Vännäs upp sitt eget projekt.

– Bibliotek i grunden har redan ett starkt hållbarhetstänk och det arbetar vi vidare med på olika sätt, berättar Maria Sidebo som är bibliotekarie på Vännäs bibliotek. Fröbiblioteket är ett sätt som vi blev inspirerade att skapa utifrån vad andra bibliotek har arbetat med.

Fröbiblioteket fungerar nästan som ett vanligt bibliotek. Odlingsintresserade kan komma till bibliotekets frölåda och antingen lämna fröer de själva fått över eller hitta nya fröer de vill testa att odla. Det finns inget krav på att lämna fröer för att få hämta ur lådan eller tvärtom. Färdiga fröpåsar finns att hämta på biblioteket och även de har ett återvinningstänk då de är vikta av gallrade böcker.

Tillsammans med frölådan ställer biblioteket fram olika odlingsböcker och lyfter fram sin miljöhylla för de som är intresserade. Då allt är i sin uppstartsfas finns inte något mer planerat just nu, men förhoppningarna är att mer ska hända längre fram.

– En önskedröm hade varit att kunna anordna ett event där man kan byta sticklingar med varandra, säger bibliotekarien Moa Strömberg. Det är inget som är aktuellt i nuläget, men det hade varit roligt om det går att ordna i framtiden någon gång.

Bibliotekarierna hade också velat fått till något slags samarbete med förskolorna för att inspirera till odlingsglädje. En annan idé som kanske blir aktuell längre fram i tiden är att biblioteket kan odla saker själva också.

Fröbiblioteket

Planen är att fröbiblioteket ska rulla på över året. Tanken är att det ska vara öppet för att hämta och lämna fröer från vår till höst och att det ligger vilande under vintern när det inte är odlingssäsong. Sedan under våren ska det öppna upp för hämtning igen. Därför är det bra om det står både frösort och datum på fröpåsarna för att kunna se hur gamla de är och vad som finns i påsarna.

Förhoppningen är att odlare i Vännäs ska inspireras av varandra och att det blev en vana att lämna in fröer på hösten och sedan komma tillbaka på våren för att se vilket utbud som finns.

Har du fler frågor eller funderingar kring fröbiblioteket går det att kontakta biblioteket på biblioteket@vannas.se eller 0935-141 80.

Mer information om fröbibliotek och hållbarhetsarbeten i Umeåregionen finns på minabibliotek.se/gröna-biblioteket Länk till annan webbplats. där det också går att hitta olika typer av litteratur med grönt tema.

Logotyp för hållbarhet 2023

Vännäs kommun arbetar aktivt med miljö- och hållbarhetsfrågor utifrån de tre perspektiven ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Under år 2023 kommer vi varje månad presentera en verksamhet som utmärker sig inom något speciellt område för att bidra till en bättre miljö och hållbarhet.