Artikeln publicerades 25 september 2023

Daglig verksamhet

Återbruk i fokus på Vännäs dagliga verksamheter

På den dagliga verksamheten i Vännäs genomsyras hela arbetsdagen av hållbarhet och återbruk. De återanvänder, lagar och skapar allt ifrån möbler till tändsticksaskar av gamla snusdosor.

Den dagliga verksamheten i Vännäs är uppdelade i tre avdelningar: Vännäs Emballage, Dagsverket och Café Rickis. De olika verksamheterna har olika arbetsområden men det finns hela tiden ett hållbarhetstänk bakom det de gör. År 2017 vann de ett miljöstipendium för sitt arbete och de har även haft besök av andra kommuner som inspirerats av deras projekt.

På Café Rickis bakar och levererar deltagare fika till olika möten och utbildningar som kommunen har. De har bland annat bytt ut alla engångsmuggar och skedar i plast mot sådana i papper och trä. Verksamheten gör både stora och små insatser för miljön. Att de oftast promenerar till affären när de ska handla istället för att åka buss gör också skillnad.

Dagsverket, en annan av Vännäs dagliga verksamheter, har fokus på att återbruka och återvinna värmeljus, snusdosor, tidningar och papper.

– Vi tittade lite på kommuner i södra Sverige som höll på med tändpuckar och blev inspirerade att testa. Det har varit väldigt lyckat. Det har blivit väldigt uppskattat från både privatpersoner och andra och det är jättekul för alla som jobbar med att göra dem, berättar Elin Eriksson, arbetshandledare på Daglig verksamhet.

För att skapa tändpuckarna behövs det stearin och strimlat tidningspapper. Pappret kommer från tidningar biblioteket och Liljaskolan kastat och återbrukas på så sätt till något nytt. Stearinet samlar de in från gamla värmeljus som i sin tur sorteras och kopparna tillvaratas. Pengarna som panten genererar skickar de sedan till hjälporganisationer i Thailand som gör metallproteser till behövande, både människor och djur.

Den tredje avdelningen, Vännäs Emballage, jobbar med trä och metall. Där nedmonterar och återbrukar de bland annat gamla tvättmaskiner där trumman blir till eldkorgar. Av överblivet virke skapas bland annat gnagpinnar till kaniner.

Det kommer hela tiden in nya grejer som tas omhand. Ibland behöver det bara lagas eller anpassas innan det kan användas igen. De är även bra på att hitta nya användningsområden för material som annars skulle slängas. Gamla rör kan till exempel bli bihotell och annars överblivet virke kan bli till broar för skoteröverfarter.

– Vi tittar på grejerna som kommer in och sen funderar vi vad vi kan göra för olika saker med det. Sedan måste vi också tänka på hur nedmonteringen eller återbruket kan brytas ner till lämpliga arbetsmoment så att alla kan vara med och bidra med någon del, Hans Bodin, arbetshandledare.

Verksamheten har långt ifrån brist på idéer och det finns ständigt nya tankar om vad materialet och grejerna de har kan återbrukas till. Är du intresserad av att se vad som händer i deras verksamhet kan du följa Daglig verksamhet på Facebook och Instagram. Där lägger de upp bilder på projekten de jobbar med och annat som händer.

Logotyp Hållbarhet 2023

Vännäs kommun arbetar aktivt med miljö- och hållbarhetsfrågor utifrån de tre perspektiven ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Under år 2023 kommer vi varje månad presentera en verksamhet som utmärker sig inom något speciellt område för att bidra till en bättre miljö och hållbarhet.