Just nu har vi inga pågående driftstörningar
Just nu har vi inga pågående driftstörningar

Artikeln publicerades 25 september 2023

Kök med strömavbrott

Vännäs kommun hoppas på invånarnas engagemang under Beredskapsveckan

Beredskapsveckan pågår från 25 september till och med 1 oktober. Temat för veckan är Öva! och förhoppningen är att fler invånare ska stärka sin egenberedskap genom att ta del av aktiviteterna.

Med årets tema Öva! vill Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) få fler människor att gå från tanke till handling och ta det sista praktiska steget för att skaffa sig en god egenberedskap så att man klarar sig en vecka utan samhällets stöd vid kriser och krig. Genom att öva blir man medveten om sin egen förmåga och vad man behöver göra för att stärka sin hemberedskap.

Beredskapsveckan är ett bra tillfälle att sätta extra fokus på vår beredskap för olika kriser och prata med invånarna om hur vi tillsammans kan bygga ett motståndskraftigt lokalsamhälle. Vi passar på att öva vår egen organisation och vi vill uppmana alla i kommunen att passa på att öva sin hemberedskap, säger Malin Österlund, Beredskapssamordnare, Vännäs kommun.

– Omvärldsläget och erfarenheterna av extremväder till följd av klimatförändringarna gör det extra viktigt att vi som kommun tar vårt ansvar för att stärka vår gemensamma beredskap. Vi hoppas att invånarna tycker det samma och passar på att ta del av våra aktiviteter under veckan, säger Malin Österlund.

Under veckan har Vännäs bibliotek utställning om beredskap med bland annat en krislåda. Där finns också informationsmaterial på olika språk samt information om MSBs övning 7 dagar.

Gemensamt med övriga kommuner i Västerbotten anordnas föreläsningen "Så överlever du zombieapokalyspen med Herman Geijer. Föreläsningen kan ses på plats i Skellefteå på måndag och i Umeå på tisdagen.

Tisdagens föreläsning webbsänds mer informations finns här "Så överlever du zombieapokalypsen". Öppnas i nytt fönster.

Tema Öva!

Syftet är att få fler människor att stärka sin egenberedskap och att motivera kommuner, statliga myndigheter, företag och ideella organisationer att engagera sig i Sveriges beredskap för kriser och krig.

Materialet består bland annat av en folder med enkla övningar för sju dagar och tips för en god egenberedskap. Sju dagar heter även en digital övning för privatpersoner som MSB tagit fram till årets Beredskapsvecka och som utmanar vår hemberedskap vid ett längre elavbrott, msb.se/hemberedskap

Länk till övningsverktyget Sju dagar https://www.msb.se/hemberedskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länk till övningsfoldern Sju dagar för utskrift och tryck https://www.msb.se/sv/amnesomraden/krisberedskap--civilt-forsvar/samlat-stod-till-kommuner/beredskapsveckan/kampanjmaterial-2023/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foldern finns också att hämta på biblioteket i Vännäs.

För mer information, kontakta Malin Österlund, Beredskapssamordnare