Artikeln publicerades 23 april 2024

Handledare för arbetsinriktad rehabilitering. Från vänster: Emma Frohm, Annica Olofsson, Stina Hägglund.

Returcentrum – en arena för arbetsrehabilitering

Returcentrum är en second-hand butik som drivs av kommunen. Vad många kanske inte vet är att det också är en plats för arbetsinriktad rehabilitering.

I Vännäs kommun finns tre verksamheter där fokus ligger på arbetsinriktad rehabilitering, Returcentrum, Bilvården och Fritidsbanken. Syftet med verksamheterna är att hjälpa personer som behöver stöd att antingen ta sig ut till arbetslivet eller för att hitta andra vägar framåt. Det ska vara en trygg och inspirerande arbetsmiljö som ger individer möjlighet att utvecklas och som är anpassad efter deras behov.

– Vårt mål är att skapa en varm och trygg atmosfär där de som behöver det kan landa mjukt. Vi har en stor mångfald av personer här och för oss är det viktigt att visa att alla människor får plats och alla behövs, säger Stina Hägglund, handledare inom arbetsinriktad rehabilitering.

De som behöver extra stöd har ofta dåliga erfarenheter av arbetslivet, eller inga erfarenheter alls. Därför lägger handledarna stor vikt vid att skapa en välkomnande arbetsmiljö utan stora krav på att prestera. Fokus ligger istället på individen och vad de behöver för att utvecklas. Det handlar om att hela tiden kunna se när någon behöver pushas att ta sig framåt och när de istället behöver en paus.

Målet för många är att hitta gnistan för att komma tillbaka till arbetslivet, där en del kan handla om att stärka sitt självförtroende och känna att de kan och är viktiga. För andra kan det istället handla om att bekräfta att en sjukersättning är nödvändig.

Eftersom alla som tar del av den arbetsinriktade rehabiliteringen är olika och har individuella behov är det viktigt att vara flexibel vid utformandet av arbetsstationer. Det kan handla om att dela in arbetsmoment i små delar eller att hitta nya typer av arbetsuppgifter.

Återbruk

På Returcentrum är det främsta fokuset att laga och rusta upp saker som kommer in för att sedan kunna sälja det, något som både Fritidsbanken och Bilvården också arbetar med. Bland annat hjälper Bilvården till med att tvätta upp saker som doneras och att måla om möbler. Annica Olofsson som är handledare inom arbetsinriktad rehabilitering menar att det ger en enorm skaparglädje att arbeta med återbruk.

– Det kommer in saker som ingen vill ha längre som vi fixar till. Att sedan se att sakerna blir attraktiva att köpa visar så tydligt att det vi gör här är värdefullt, vilket i sin tur höjer självkänslan. Det är verkligen en win-win situation där vi värnar om både miljö och människa.

Under de senaste åren har handledarna arbetat för att strukturera upp sitt arbete för att kunna stötta de som behöver på ett bättre sätt. De har bland annat skapat tydliga arbetsstationer för de som ska jobba och förstärkt samarbetet mellan alla verksamheter som arbetar med arbetsinriktad rehabilitering. De samarbetar även med olika dagliga verksamheter, till exempel säljer BakVerket fika på Returcentrum en dag i veckan.

På Returcentrum anordnar de även olika typer av event. Förra året hade de bland annat en modevisning med donerade kläder och en återbruksutställning med kreationer skapade av material från Returcentrum. Förhoppningen är att fortsätta kunna hålla liknande event även i år för att inspirera till en hållbar livsstil.

Gåvoinlämning

Allt som Returcentrum säljer kommer från donationer. Utan dessa gåvor hade inte butiken funnits.

– Det är tack vare gåvor från allmänheten som Returcentrum kan finnas till. Vi är väldigt tacksamma för privatpersoner som lämnar in saker, deras gåvor bidrar med så mycket mer än bara en miljövänlig handling, säger Emma Frohm, handledare inom arbetsinriktad rehabilitering.

Vill du donera gåvor till Returcentrum?

De tar emot gåvor som är hela och rena. Det går att lämna in saker i återvinningsboden på Starrbergets återvinningscentral under deras öppettider, eller på baksidan av Returcentrum mellan 10 och 16.

Vill du veta mer om vad som händer i verksamheterna? Du hittar länkar till deras Instagram längst ner på sidan där de berättar mer om vad som är på gång.

Logotyp med texten Hållbarhet i Vännäs kommun

Vännäs kommun arbetar aktivt med miljö- och hållbarhetsfrågor utifrån de tre perspektiven ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Under 2024 kommer vi varje månad presentera en verksamhet som utmärker sig inom något speciellt område för att bidra till en bättre miljö och hållbarhet.