Just nu har vi inga pågående driftstörningar
Just nu har vi inga pågående driftstörningar

Artikeln publicerades 30 juli 2024

Ungdomar i orange väst och skyddskläder som trimmar jättebalsamin

Sommarens feriearbetare bekämpar invasiva växter

Under sommaren 2024 får en del av kommunens feriearbetande ungdomar hjälpa till att bekämpa invasiva växter på kommunens mark. Arbetet pågår under två veckor med uppehåll mitt i sommaren. Målet är främst att bekämpa jättebalsamin men även blomsterlupin.

Det har blivit ett allt tydligare problem med invasiva växter och hur de sprider sig och tar över våra ängsytor. Istället för en stor variation av ängsblommor blir det istället vissa sorter som tränger undan annan växtlighet, vilket inte blir bra för inhemska blommor, insekter eller djur.

EU ställer krav på fastighetsägare att förebygga och hantera introduktion och spridning av främmande invasiva arter. Som markägare har Vännäs kommun ett flertal grönområden där det tyvärr sprider sig invasiva växter. Av växtarterna som finns på EU:s ”måste-lista” så är det framförallt jättebalsaminen som etablerat sig i Vännäs . Jättebalsaminen är en ettårig växt vilket gör att den går att få bort inom några år så länge den röjs ner innan den hinner blomma. Även blomsterlupinen är problematisk, men den är desto mer svårbekämpad.

– Vi gjorde några punktinsatser i år vid Hammarskolan och längs strandpromenaderna i Vännäs och Vännäsby där vi plockade bort blomstänglarna och trimmade ner blomsterlupinerna rejält. Tyvärr har vi inte tillräckligt med resurser att röja ner den på all kommunal mark just nu eftersom den är flerårig med en pålrot som helst bör grävas upp, säger biologen Malin Karlsson.

Det kanadensiska gullriset håller också på att sprida sig, men inte i samma utsträckning som i södra Sverige än. Det gör att det än så länge är möjligt att hålla undan den på ett enklare sätt än om den hade spridit sig över större ytor. Både genom att plocka bort den samt att sprida kunskap till trädgårdsägare som har den på sin tomt om att göra detsamma. Kanadensiskt gullris är vindspridd och svår att få bukt med när den väl etablerat sig.

I samband med Naturvårdsverkets kampanj 2023 om att motverka spridning av invasiva arter började biolog Malin Karlsson med att inventera vilka invasiva arter som fanns i kommunen och var de växte någonstans. Informationen lades sedan in i kommunens GIS-system där kommunens andra kartor och annan geografisk information redan finns lagrad. När växterna sedan ska bekämpas underlättar det arbetet eftersom det syns på kartorna var problemområdena är.

Under våren 2024 började det planeras för att göra bekämpning i de kartlagda områdena. Malin Karlsson som har kunskap inom kommunen var arterna finns och hur de ska bekämpas erbjöd sig att vara handledare för ett gäng feriearbetande ungdomar. Det ger både en möjlighet för ungdomarna att arbeta med något viktigt och bidrar också med att åtgärda ett aktuellt problem.

– Vi har delat upp arbetet på en vecka i juli och en i augusti utifrån hur jättebalsamin bäst bekämpas. Vi vill hinna trimma av den innan frösättning. När den börjat gå i frö sprätter den iväg fröna vid beröring och spridningen förvärras om man går på den då. Den senare veckan går vi på samma bestånd av jättebalsamin igen för att komma åt eventuella sidoskott av blomstänglar som skjutit upp sedan den första trimningen, berättar Malin Karlsson.

I augusti har även det kanadensiska gullriset börjat blomma vilket gör det lättare för ungdomarnaatt identifiera och plocka den.

Än så länge finns ingen plan för hur det praktiska arbetet kommer fortsätta efter sommaren. Under 2024 görs en stor insats som sedan kommer utvärderas för att kunna se hur kommunen bäst fortsätter framåt.

– Vi kan redan nu efter den första veckan med ferieanställda känna att den insatsen verkligen gör skillnad, framför allt i kampen mot jättebalsaminen. Förhoppningsvis har vi genom insatserna i år även fått bukt med de större bestånden nästa år men då behöver även andra markägare som har den på sin mark göra en insats, säger Malin Karlsson.

Rapportera in invasiva arter

Om du skulle upptäcka invasiva växtarter i naturen går det att rapportera detta på invasivaarter.nu Länk till annan webbplats..

Mer information om invasiva arter finns på Naturvårdsverkets hemsida. Det finns även mycket bra info på Länsstyrelsen i Västerbottens hemsida. Klicka på länkarna nedan för att läsa mer.

Logotyp med texten Hållbarhet i Vännäs kommun

Vännäs kommun arbetar aktivt med miljö- och hållbarhetsfrågor utifrån de tre perspektiven ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Under 2024 kommer vi varje månad presentera en verksamhet som utmärker sig inom något speciellt område för att bidra till en bättre miljö och hållbarhet.