Artikeln publicerades 17 oktober 2024

Caroline Härgestam Hellqvist
Lärkällan – en satsning på kompetenshöjning
Vännäs kommun är i uppstartsfasen för sin nya satsning Lärkällan som ska vara ett sätt att kompetenshöja personal inom vård- och omsorgsförvaltningen. Arbetet har börjat till viss del, men planen är att köra igång ordentligt efter årsskiftet.
Det har länge varit svårt att rekrytera personal till tjänster inom vård- och omsorg, både nationellt och i Vännäs. Det saknas bland annat undersköterskor i verksamheterna och utbildade vikarier. För att ta vara på den personal och den kompetens som redan finns i kommunen har Vännäs börjat med ett nytt initiativ, Lärkällan.
Syftet med Lärkällan är att kompetenshöja den personal som redan arbetar i verksamheterna och se till att de får den kunskap de behöver för att säkerställa en trygg och säker vård. Det ska gynna alla inblandade, från vårdtagare till den enskilde medarbetaren. Kompetenshöjningen kommer göras genom att medarbetarna får gå utbildningar som är genomsyrade av teori, praktik och reflektion för att på så sätt förankra kunskapen. Utbildningarna kommer ses över och bli uppdaterade där det behövs, samt skapas nya utbildningar för att passa verksamheternas behov. Det måste vara relevant kunskap som den som kommer på en utbildning får ta del av.
– Meningen med Lärkällan är att det ska bli ett lärcentrum där det ska vara tillåtet att testa, göra rätt och göra fel. Det ska inte bara vara en fysisk plats utan även ett ställe som öppnar upp för lärande på andra sätt. Man får lära sig något ena dagen och praktisera det i arbetet nästa dag, säger Caroline Härgestam Hellqvist som är verksamhetssamordnare för Lärkällan.

Till vänster: Ett kök samt en skärm för presentationer vid utbildningar. Till höger: Bord med platser för utbildning samt en del av övningsrummen.
Arbetet med Lärkällan började under våren 2023 efter att vård- och omsorgsförvaltningens förvaltningschef gjorde ett studiebesök i Skellefteå kommun. Det blev kort därefter ett till besök tillsammans med förtroendevalda och personal från hälso- och sjukvården. Båda kommuner har liknande utmaningar och genom att se hur Skellefteå hanterade sina väcktes även intresset i Vännäs att göra på liknande sätt.
Tanken är att de utbildningar som sker idag, till exempel introduktionsutbildning eller bemötande av människor, ska innehålla mer praktik och reflektion. Det kommer på sikt också erbjudas fortbildningar i olika områden så att den som arbetat länge ska känna att den kan fortsätta utmanas i Vännäs kommun och på så sätt kanske också ha lust att stanna kvar. Det kommer även finnas fler möjligheter att prova sig fram i en anpassad lärmiljö och sedan använda de nya kunskaperna direkt i arbetet.
Det är flera olika verksamheter som kommer vara med i projektet. Just nu finns det största behovet inom äldreomsorg och LSS, men även Individ och familjeomsorgen (IFO) kommer vara med. Meningen är att få med alla olika yrkeskategorier inom vård- och omsorg, från undersköterskor till arbetsterapeuter.
– Vi har flera mål på lång sikt men det främsta är att säkerställa kompetens inom våra verksamheter. Sedan är förhoppningen att kunna arbeta med att höja statusen för yrkeskategorierna och kanske på lång sikt även minska yrkesrelaterade skador hos personal. Bland annat genom att de vet hur en säker förflyttning av en person ska ske och kanske kan det även ge en minskad personalomsättning i verksamheten, säger Caroline Härgestam Hellqvist.
Lärkällan blir ett sätt att ta vara på den stora kompetens som redan finns ute i verksamheterna och sprida den vidare till andra medarbetare för att säkerställa en säker vård och ett bra arbetsklimat.

Vännäs kommun arbetar aktivt med miljö- och hållbarhetsfrågor utifrån de tre perspektiven ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Under 2024 kommer vi varje månad presentera en verksamhet som utmärker sig inom något speciellt område för att bidra till en bättre miljö och hållbarhet.