Artikeln publicerades 21 oktober 2024
Jennie Näslund från Vännäs Scoutkår är Vännäs vardagshjälte 2024
Jennie Näslund, ordförande och ledare i Vännäs Scoutkår, är årets Vardagshjälte från vår kommun. Scoutkåren ökar i popularitet och från 2019 till idag har Vännäs-kåren ökat från 13 till 50 medlemmar och har i dagsläget tio scoutledare.
I lördags den 19 oktober fick Jennie ta emot sin utmärkelse från Länsstyrelsen Västerbotten. Vännäs kommun har träffat Jennie för en pratstund:
Hur känns det?
– Det känns väldigt roligt och oväntat! Så kul att någon uppmärksammar det man gör, jag blev väldigt glad. Sen är det ju vi tillsammans som gör den här scoutkåren, så jag har många med mig, säger Jennie.
Vad är det som gör att föreningen blivit så populär?
– Det är lite i ropet att söka sig till scouterna just nu. Kanske efter pandemin. Dels vill folk vara ute mer och ägna sig åt friluftsliv men sedan har vi ju en bredd i scouternas utbud som passar många. I Vännäs just nu ägnar oss åt utevistelse, naturkunskap, kamratskap och byggande med yxa och såg. Att göra eld, laga mat och första hjälpen är också det vanliga inslag hos oss, men det finns också mycket annat som ryms inom scouting internationellt, till exempel: kunskap, miljökunskap, drama, fotografering eller skapande.
Hur länge har du varit aktiv och vad lockade dig till scouterna?
– Från början var det naturintresset som lockade men också att scouterna var ett alternativ till de idrottsaktiviteter som annars är populära. Som ung var jag med i kanske fem år och tog sedan upp det igen när mina barn sökte ett fritidsintresse. Då klev jag in som förälder och senare som ledare, så det är lika mycket mina barns grej som min grej. I Vännäs scoutkår började jag 2019 och innan dess var jag i Vännäsby scoutkår.
Vad tycker du gör att just scoutföreningarna är viktiga för Vännäs?
– De som är med får mötas i olika åldrar. Det är en verksamhet som är mån om ungdomar, kamratskap och hur man är mot varandra. Jag tycker om att se barn och ungdomar lyckas och växa. De hjälper varandra i föreningen oavsett ålder och det ger en trygghet mellan skolorna. De yngre barnen känner de äldre ungdomarna och kan heja på dem när de möter varandra ute i samhället, till och från skolan till exempel.
Hur är det att vara aktiv i Vännäs föreningsliv?
– Uppskattat. Många uppskattar när man engagerar sig och Vännäs är en bra plats för föreningar. Här finns både bra stöd från kommunen och goda samarbetsmöjligheter mellan föreningarna. Det finns något för alla.
I år har vardagshjältarna i länet koppling till beredskap och civilt försvar. Hur bidrar scouterna till samhällets beredskap?
– Scouternas vision är "Unga som gör världen bättre." Vi förbereder våra barn och unga på hur de kan lösa olika uppgifter genom att de själva få prova på olika metoder - lära genom att göra. Samarbete är en viktig del liksom hur man är mot varandra. Just nu jobbar de yngsta scouterna med att ta ett märke som heter God kamrat, där de tränar på hur man är mot varandra i patrullen men också utanför scoutverksamheten. Vi tränar också på hur man tar hand om sig själv ute i naturen till exempel. Genom aktiviteterna i vår verksamhet blir scouterna mer redo för att hantera oförutsedda händelser, säger Jennie.
Vännäs kommun nominerade Jennie Näslund till Länsstyrelsens utmärkelse med följande motivering:
Jennie Näslund, Vännäs Scoutkår
Jennie är ordförande i Vännäs Scoutkår och även en omtyckt och utvecklingsinriktad ledare. Under henne har föreningen utvecklats från vilande till en mycket aktiv och växande förening - med kö in till flera av grupperna.
Jennies ledarskap handlar mycket om att stärka och få andra att växa - tillsammans. Hon uppmuntrar, engagerar och lyfter scouter, ledare och föräldrar och skapar därigenom en stark gemensam kraft framåt.
I scoutrörelsen tränar barn och vuxna på mycket av det som är viktigt under en krissituation, både praktiskt och mentalt. Man lär sig använda olika redskap som kniv, yxa, såg men också tändstickor, spritkök och fotogenlyktor. Att kunna hantera dessa verktyg är inte alltid självklart för den som växer upp idag. Även kunskap om att vistas utomhus i olika väder, knopar och kunskap om naturen är andra delar som sammantaget skapar barn och vuxna som tror på sig själv och sin förmåga, men som också är vana av att samarbeta med andra. Arbetssätten inom scoutrörelsen präglas av ”learning by doing” – att lära genom att göra. Detta sker oftast i patrullen, den mindre gruppen, det är där scouterna lär sig tillsammans och av varandra och alla får alla bidra med sina färdigheter och kunskap. Det skapar en trygghet där scouten vågar utmana sig själv och testa nya saker. Jennies ledarskap bidrar till att detta genomsyrar Vännäs Scoutkår och de barn och vuxna som är medlemmar. Tillsammans bidrar Jennie och Vännäs Scoutkår till ett tryggare Vännäs.