Artikeln publicerades 12 december 2024
Ikoner - en utställning om att få finnas till
Den 7 december var det invigning av fotoutställningen Ikoner på torget i Vännäs. Utställningen är ett samarbete mellan Glada Hudik-teatern och Fotografiska Museet och budskapet bakom är att alla har rätt att finnas till och ta plats i det offentliga rummet.
Utställningen består av 21 olika porträtt föreställande kända ikoner eller arketyper där alla modeller har Downs syndrom. Fotografierna presenterar universella drömmar och önskningar om att få vara en del av konsten och populärkulturen. Sedan premiären har utställningen visats runt om i hela världen, bland annat Washington, Seoul och Hudiksvall.
Idéen om att få utställningen till Vännäs väcktes för några år sedan under en träff med Sveriges centrumutvecklare. Där deltog bland annat Pär Johansson från Glada Hudik-teatern som pratade om deras arbete och fotoutställningen. Emelie Höglander, näringslivsutvecklare och kontaktperson för Upplev Vännäs ekonomiska förening, blev inspirerad att försöka få den hit för att låta även Vännäs bli en plats som sprider vidare deras budskap.
– Vi är otroligt glada och stolta över att, som en av få platser i Norrland, få stå värd för den kraftfulla och inspirerande fotoutställningen Ikoner. Vi i Upplev Vännäs kan genom samarbete med Vännäs kommun och våra lokala företag ge denna viktiga utställning plats att nå ut och sprida budskapet om mångfald, jämlikhet och inkludering. Vi hoppas att många tar chansen att se utställningen under tiden den är i Vännäs, säger Emelie Höglander.
Under invigningen visade några av Vännäs dagliga verksamheter upp delar av sina arbeten de har gjort i kommunen. Bland annat serverade verksamheten BakVerket fika under invigningen och Vännäs Emballage visade upp deras arbete med att renovera några av kommunens busskurer. Även DagVerket närvarade och sålde tändpuckar som de har tillverkat av återbrukat material. Det var även fotografier uppsatta på Medborgarhuset där både de och de andra dagliga verksamheterna fick visa upp fler projekt från verksamheterna.
– En stor del av innehållet i Daglig Verksamhet bygger på beställningar från både kommunen och olika företag där återbruk är en stor del av verksamheten. Det ger deltagarna möjlighet till en arbetslik sysselsättning där de får känna att de bidrar med något värdefullt och får göra skillnad. För mig och mina medarbetare i Daglig Verksamhet är grundinställningen att alla, med rätt stöd och motivation, kan mer än vad man initialt tror och det tycker jag att vi i Daglig verksamhet får kvitto på hela tiden, säger Anette Norberg, områdeschef för Daglig Verksamhet.
Under invigningen visades även filmen Det kunde varit vi, en dokumentär från Glada Hudik-teatern, på Medborgarhusbion.
Utställningen har engagerat många runtom i Vännäs och har blivit möjlighet genom samverkan mellan Upplev Vännäs ekonomiska förening, Vännäs kommun och sponsorerna Kaj Johanssons Åkeri, ICA Supermarket Vännäs, Poppins, Modemix, Vännfors bygg, Brandts blommor & begravningsbyrå, Vännäs fastigheter samt Henna fastigheter.
I samband med utställningen finns det tankar om att det även ska ske ett större arbete i kommunens olika verksamheter men även hos övriga aktörer i Vännäs. Några lärare på Hammarskolan vill bland annat arbeta med ett annat av Glada Hudik-teaterns projekt, Barn föds inte med fördomar.
Förhoppningen är att social inkludering även kommer bli mer aktuell inom andra områden som marknadsföring, media och andra evenemang där fler grupper i samhället får vara med och synas i det offentliga rummet.
Det kommer vara möjligt att kolla på utställningen fram till den 31 januari.
Vännäs kommun arbetar aktivt med miljö- och hållbarhetsfrågor utifrån de tre perspektiven ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Under 2024 kommer vi varje månad presentera en verksamhet som utmärker sig inom något speciellt område för att bidra till en bättre miljö och hållbarhet.