Artikeln publicerades 25 mars 2025

Malin Nelehag, områdeschef inom äldreomsorgen.
Större fokus på sociala aktiviteter – vård- och omsorgsverksamheten i Vännäs arbetar med resultatet från brukarundersökningen
De återkommande brukarundersökningarna om servicen inom vård och omsorg är ett viktigt underlag för förbättringar. Nu i slutet av mars är det dags för nästa undersökning gällande äldreomsorgen, med det föregående resultatet ger redan möjlighet att utveckla servicen efter de önskemål som kommer in.
Inom äldreomsorgen sker bland annat fler satsningar på sociala aktiviteter, både för personer inom särskilda boenden och öppet mot allmänheten. På FrivilligCenter i Vännäs finns möjlighet för alla äldre, som söker social samvaro, att delta. Verksamheten rustar upp sig ytterligare för att göra det trivsamt och socialt.
Malin Nelehag är ny områdeschef för äldreomsorgens dagverksamhet, FrivilligCenter, trivselboenden samt delar av hemtjänsten.
– Hos oss har vi till exempel ny trivselvärd på trivselboendet i Vännäs. På FrivilligCenter har vi också en trivselvärd, där fokus ligger på att ge service ut mot samhället till alla kommuninvånare. Vi söker nya frivilliga till den verksamheten och vill satsa lite extra på att visa upp det som vi har att erbjuda för både äldre och anhöriga. Vi tror att de finns många fler som skulle kunna vara engagerade men också fler som skulle kunna ta del av samvaron och aktiviteterna som vi ordnar, säger Malin.
En kärnfråga för verksamheten är till exempel hur äldre, som inte kan ta sig till aktiviteterna på egen hand, ska kunna delta. Till och från aktiviteter är det möjligt att både får beviljat färdtjänst, men även ledsagning via de frivilligorganisationer som finns inom kommungränsen.

Inger-Märta Lindström, Barbro Sjöberg, Monika Henninen deltar i fika och samvaro på FrivilligCenter. Just denna dag bjöd även på allsång och högläsning.

Arvid och Gerda Malm, Elisabeth Hedberg och Inger Ågren.
Aktiviteter på särskilda boenden för äldre
Inom de särskilda boendena för äldre gör verksamheterna olika aktiviteter utifrån de förutsättningar man har. Till exempel finns möjlighet att delta på middagar med olika teman som grillning eller surströmming. Pysseltillfällen, högläsning och promenader är andra aktiviteter som sker inom äldreomsorgen. På Äldrecenter i Vännäsby finns dagverksamheten Fjärilen där personalen även stöttar upp med aktiviteter för de boende. Utevistelsen är viktig och på boendet Älven finns tillgång till boulebana och ett nytt konstverk som pryder utemiljön.
– Älven, Borgmästargården och Trivselboendet i Vännäs ligger i nära anslutning till ett utegym också, säger Malin Nelehag. Framöver planerar vi för att kunna ta med oss grupper från våra boenden som kan besöka det. Vi har även tillgång till en elcykel med bekväm sittmöjlighet framför styret. Men den kan våra boende få komma ut på en åktur.
– Det är såklart även viktigt att lyfta att den service som vi erbjuder på ett ställe även ska vara tillgänglig för de som bor på ett annat boende. Min tanke är att vi ska kunna hjälpas åt mellan Vännäs och Vännäsby där våra boenden finns. Det ska inte spela någon roll var du bor, servicen ska vara densamma och då är det viktigt för oss att veta vad det är vi ska jobba med för att höja kvaliteten. Enkätundersökningarna är en del i det, säger Malin.

När besökare kommer in genom ingången vid Södra Drottninggatan 6 kan de ta del av en informationstavla med aktiviteter. Här finns även Rieck-Müllergårdens matsal.
Vi önskar fler svar i våra brukarundersökningar
För att omsorgsverksamheterna ska kunna ge bättre service efterlyser kommunen fler svar i brukarundersökningarna. Under våren sker undersökningarna inom äldreomsorgen och under hösten sker de inom LSS-verksamheterna samt IFO, individ- och familjeomsorgen.
– Resultaten går vi sedan igenom och tittar på vad vi kan göra annorlunda så att det blir bättre för våra invånare. Grundat i de svar vi fick förra gången har vi verkligen tagit tag i att öka de sociala aktiviteterna bland äldre. Eftersom det är ett år sedan just undersökningen bland äldre gjordes, har vi också hunnit jobba mer med de frågorna än inom andra omsorgsområden där enkäten gjordes under hösten 2024, säger Gudrun Kågström-Lindberg, verksamhetsutvecklare inom Vård- och omsorgsförvaltningen i Vännäs kommun.
Personer inom äldreomsorgen får enkäten via Socialstyrelsen, där är frågorna och utformningen densamma i hela Sverige. Statistiken hamnar sedan i den öppna databasen Kolada. De som har kontakt med förvaltningens andra verksamheter får välja om de vill svara digitalt eller få utskrivna enkäter.
– I enkätundersökningarna får de svarande bland annat berätta vad de tycker om hjälpen de går, vad de tycker om sitt boende, hur de känner kring bemötandet som våra medarbetare ger, förtroende, trygghet, tillgången till sociala aktiviteter och om de saknar något, säger Gudrun.
Det senaste resultaten
- Äldreomsorgen: De som svarat på enkäten föregående omgång är generellt nöja med det bemötande de får av personalen och de känner sig trygga oavsett om de bor hemma eller på ett boende. Det kommunen skulle kunna göra bättre handlar främst om att öka de sociala aktiviteterna samt ge mer möjlighet till utevistelse.
- LSS: Övergripande är brukare och anhöriga inom LSS-omsorgen positiva till den service de får via kommunen. Det som skulle kunna bli bättre handlade främst om olika kommunikationshjälpmedel, att utveckla arbetet med tecken som stöd samt bildstöd vilket omsorgen behöver arbeta mer med för att förbättra. Flera verksamheter går nu utbildning i bildstöd.
- Individ- och familjeomsorgen: Positivt inom individ- och familjeomsorgen är att de svarande tycker att information från socialsekreterare och handläggare är bra och tydlig att förstå. Personalen bryr sig och hjälpen är övergripande bra. Det verksamheten behöver utveckla handlar främst om att arbeta med mål och uppföljningar tillsammans med den som söker vård och stöd så att den som är vårdtagare känner sig inkluderad i sin vård.