Just nu har vi inga pågående driftstörningar
Just nu har vi inga pågående driftstörningar

Budget- och skuldrådgivning

Du som bor i Vännäs, Bjurholms och Vindelns kommuner kan vända dig till budget- och skuldrådgivningen i Vännäs kommun.

Hos budget- och skuldrådgivningen kan du få ekonomisk rådgivning samt råd och tips på hur du kan göra en budget, du kan få hjälp att hitta lösningar på ekonomiska problem eller hjälp att söka skuldsanering.

Kontakta budget- och skuldrådgivare

Du kan få kontakt med vår budget- och skuldrådgivare digitalt via vår e-tjänst. Gå direkt till e-tjänsten via länken i listan nedan.

Kommunens budget- och skuldrådgivare har tystnadsplikt. Det innebär att uppgifter som du lämnar till denne inte förs vidare till någon, om du inte själv vill det. Rådgivningen är kostnadsfri.

Detta kan du få hjälp med

Budget- och skuldrådgivaren kan hjälpa dig i frågor som gäller:

  • Budgetrådgivning
  • Skuldrådgivning
  • Skuldsanering

Klicka på rubrikerna nedan för att läsa mer.

Har du förlorat din inkomst och inte vet vad du ska göra?

Vid akuta ärenden, där du inte har möjlighet att köpa mat för dagen eller har någonstans att sova så kan du ansöka om bistånd hos socialtjänsten via mottagningsenheten. Utanför kontorstid, ta kontakt med Socialjouren i Umeå.

Till kontaktuppgifter för mottagningsenheten och socialjouren

Ekonomiskt bistånd, försörjningsstöd

Om du har förlorat din inkomst kan du ansöka om ekonomiskt bistånd (försörjningsstöd) via Vännäs kommun.

Läs mer och ansök här

Budgetrådgivning

Vi hjälper dig att få en översikt över din ekonomi. Vad du har för inkomster, utgifter och eventuella skulder. Vi kan fungera som ett bollplank och ge dig chansen att diskutera ekonomi på ett neutralt sätt. Vi kan tillsammans upprätta en budget som passar din ekonomi.

Till det mötet är det bra om du själv tar med uppgifter om dina inkomster, utgifter och skulder. Ta gärna med dig hyresavier, lönebesked, räkningar och liknande. De uppgifter du ger gör att rådgivaren får bättre förutsättningar för att ge dig råd om hur du ska gå vidare.

Budgetrådgivningen är också en viktig del av förberedelserna för en eventuell skuldrådgivning eller skuldsanering.

Skuldrådgivning

Om du har skulder men inte uppfyller kraven för skuldsanering kan vi hjälpa dig med att skriva ett förslag till frivillig överenskommelse. Du och rådgivaren går igenom dina skulder för att få en överblick över din situation. Du får också hjälp med att räkna ut hur mycket du kan betala på dina skulder varje månad.

Målet med skuldrådgivningen är att dina betalningsproblem på sikt ska upphöra genom någon form av betalningsuppgörelse, som uteslutande sker genom frivilliga åtgärder.

Skuldsanering

Har du så stora skulder att det inte finns någon möjlighet för dig att betala dem inom en överskådlig tid kan du ansöka om skuldsanering. Vi ger dig information om hur du ska gå tillväga och går igenom din ansökan innan den skickas till Kronfogden.

Den som behöver mer hjälp får det, men du måste själv vara aktiv för det bygger på egen vilja och samarbete.