Just nu har vi inga pågående driftstörningar
Just nu har vi inga pågående driftstörningar

Kontaktfamilj, kontaktperson och familjehem

Ibland räcker inte alltid ett barns eller en ungdoms befintliga nätverk till för att tillgodose dess behov och rätt till en trygg och stimulerande miljö. Vanligt är då att man kan få stöd från socialtjänsten i form av en kontaktperson, kontaktfamilj eller ett familjehem.

Så kan du hjälpa

Kontaktperson

En kontaktperson är någon som känner att man vill och kan lägga tid och ork på att hjälpa en annan människa. Beroende på de behov som finns kan uppdragen se väldigt olika ut. Biståndet kontaktperson kan tillsättas för både vuxna, barn och ungdomar och innebär allt från socialt umgänge till hjälp med myndigheter eller något annat personen är i behov av stöd för att klara av.

Kontaktfamilj

Kontaktfamilj blir man vanligast åt ett barn eller en ungdom. Beroende på barnets/ungdomens behov ser uppdragen olika ut, men vanligt är att barnet/ungdomen bor hos kontaktfamiljen en till två helger i månaden. Vård- och omsorgsnämnden i Vännäs arbetar utifrån att barnets föräldrar är viktiga. Detta innebär att man som kontaktfamilj bör sträva efter ett gott samarbete med dem eller andra viktiga personer ur barnets nätverk. Det är viktigt att man i familjen är överens om att ta emot ett barn eller ungdom i det gemensamma hemmet.

För en del barn är livet ingen lek, bli familjehem

Familjehem är helt vanliga familjer som öppnar sitt hem för att hjälpa ett barn. Tillsammans lever ni vardagsliv i en atmosfär av värme, trygghet och fasta rutiner. Placeringen kan sträcka sig från en kort tid till en längre tid beroende på anledningen till barnets eller ungdomens behov av att bo i en annan familj. Vännäs kommun arbetar utifrån att barns och ungdomars föräldrar är viktiga. Målet är nästan alltid att barnet eller ungdomen ska återförenas med sin ursprungsfamilj. Detta innebär att det är viktigt att familjehemmen strävar efter ett gott samarbete med föräldrarna eller andra viktiga personer ur barnets nätverk.

Just nu finns det många barn och unga som behöver stöd av en vuxen. Några har föräldrar som inte kan ta hand om dem på ett bra sätt, andra har kommit till Sverige utan föräldrar och andra har en livsstil som måste brytas. De behöver helt enkelt trygghet och en fast hand. Det är här du och din familj kommer in.

Mer information på socialstyrelsen.se

Vill du göra en insats för ett barn? På socialstyrelsen.se kan du läsa mer och ta reda på vilket uppdrag som passar dig.

Till socialstyrelsen.se Länk till annan webbplats.

Är du intresserad av att bli uppdragstagare?

I alla dessa avseenden letar kommunen alltid efter fler trygga och stabila personer som kan tänka sig att ge av sin tid och energi till de som behöver stöd och hjälp.

Skicka en intresseanmälan

Fyll i formuläret och skicka in så kontaktar vi dig så snart vi kan eller senast inom en vecka. Du förbinder dig inte till något genom att göra en intresseanmälan.

Skriv ner lite om er själva och er livssituation och lämna i brevlådan vid vård- och omsorgskontorets entré eller i receptionen på medborgarhuset.

Det går även bra att skicka brev till:
Vännäs kommun
Vård- och omsorgsförvaltningen
911 81 Vännäs

Du kan också ringa vård- och omsorgskontorets reception
Telefon 0935-143 11
Vilka alternativ är du intresserad av?
Vilka alternativ är du intresserad av?