Just nu har vi inga pågående driftstörningar
Just nu har vi inga pågående driftstörningar

Om webbplatsen

Designen för webbplatsen är skapad av kommunerna Vännäs, Vindeln, Bjurholm och Nordmaling i samarbete med webbyrån Limepark.

Innehållet på webbplatsen anpassar sig automatiskt efter den skärmstorlek du har. Detta gör informationen med tillgänglig genom mobiltelefon eller surfplatta.

Menyer och länkar

Lilla toppmenyn

Högst upp på vannas.se hittar du (som besöker oss via dator eller större skärm) den lilla toppmenyn.

I den lilla toppmenyn hittar du snabblänkar till:

 • Intranätet (för kommunens medarbetare)
 • Mina sidor (vår sida för e-tjänster)
 • Kommunens anslagstavla för anslag och kungörelser
 • Lyssnafunktionen Talande webb
 • Sökfunktionen
 • Menyknapp

Menyknappen med de tre strecken visar hur allt innehåll på webbplatsen ligger. Vi rekommenderar dig att navigera antingen genom att klicka dig fram via de stora menyerna på själva sidan eller genom sökfunktionen.

Besöker du oss via mobilen?
Då hittar du den lilla toppmenyn genom att klicka på menyikonen. Genvägarna finns då längst ner i listan.

Bildlänkar/puffar

Med de stora bildlänkarna visar vi sidor eller nyheter som är aktuella just nu. Klicka på texten för att komma direkt till den information som vi lyfter lite extra. På startsidan kan dessa komma att ändras lite då och då.

Ingångssidorna

När du klickar på en av de stora menyknapparna så kommer du till en så kallad ingångssida, det är en sida där du kan gå vidare till mer information.

På ingångssidorna finns en meny som i datorn ligger i bredd (tre och tre rubriker åt gången) eller under varandra i mobilen, precis som startsidans meny.

När du klickar på en rubrik i menyn kommer du antingen direkt till en informationssida med text eller till ännu en ingångssida.

På en ingångssida finns också ofta några bildlänkar
Dessa fungerar på samma sätt som på startsidan. Klicka på texten för att komma till informationen som bildlänken visar. Detta kan både vara information inne på vannas.se eller information som finns på någon annan webbplats utanför kommunens information.

Informationssidor/textsidor

Informationssidorna är precis vad det låter som - en sida med information/text om ett specifikt ämne. På informationssidorna kan du även stöta på Utfällbara rubriker, Länkar till E-tjänster eller länkar till Relaterat innehåll. I toppen på sidan ser du även en lista på var på webben du befinner dig. Om du vill kan du klicka på något av stegen högst upp på sidan, så kommer du dit.

Utfällbara rubriker

På en informationssida kan det finnas utfällbara rubriker. Dessa kan du klicka på för att fälla ut ännu mer information. På det här sättet rymmer vi mer information på färre sidor och du som besöker oss på webben behöver inte leta information på flera sidor och "hoppa omkring".

E-tjänster och Relaterat innehåll

Längst ned på en informationssida kan du ibland hitta länkar till E-tjänster eller till Relaterat innehåll. Om du klickar på en E-tjänst kommer du till sjalvservice.vannas.se och till den tjänst som länken gäller.

Under Relaterat innehåll hittar du till exempel länkar till andra sidor på webben, till andra sidor utanför webben eller länkar till dokument.

Lyssna på webbplatsen

Vännäs kommuns webbplats använder tjänsten Talande Webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen. I den lilla toppmenyn klickar du på länken Lyssna för att aktivera verktyget - den följer sedan med dig tills dess att du stänger det.

Utformning och innehåll på vannas.se

Informationsstrukturen ska sätta besökaren i fokus. Det material som publiceras på webbplatsen får inte innehålla reklam för produkter eller tjänster. Webbplatsens struktur och design ska underlätta för användaren att snabbt hitta den information och de tjänster den söker.

Länkar till andra webbplatser

Vännäs kommun förbehåller sig rätten att besluta om vilka länkar som ska finnas på www.vannas.se. Vi länkar i huvudsak till samarbetspartners eller webbplatser som har ett mervärde för våra målgrupper. Vännäs kommun ansvarar inte för innehållet på de webbplatser som länkarna går till.

Bilder och grafik

Vännäs kommun äger rätten till bilder och grafik på webbplatsen. I de fall bilderna ägs av annan part ska detta klart framgå på sidan. Det är inte tillåtet att ladda ner bilder för användning på andra webbplatser eller i andra medier utan tillstånd från Vännäs kommun.

Användningen av foton, illustrationer, texter och annat material på webbplatsen ska ske i överensstämmelse med gällande rätt och ingångna avtal. Information som publiceras på vannas.se är upphovsrättsligt skyddad. Du får citera och vidareförmedla texter om du anger källan.

Ansvar och organisation

Kommunchefen
Är ytterst ansvarig för informationen på vannas.se. Hen är dessutom ansvarig för riktlinjer för arbetet med vannas.se och för att utvecklingen av webbplatsen och dess innehåll sker enligt dessa riktlinjer.

Webbansvarig
Ansvarar för utbildning och support till webbredaktörer i kommunen. Webbansvarig är systemägare och förvaltare av de publiceringsverktyg som är kopplade till webbplatsen. Hen har också samordningsansvaret för innehåll, utveckling och funktion av vannas.se.

Webbredaktörer
Ansvarar för att uppdatera innehållet på textsidorna löpande för den förvaltning eller verksamhet som de själva tillhör.

Respektive förvaltningschef
Är ansvarig till att korrekt innehåll från sin förvaltning läggs ut på webben.

Lagar och riktlinjer

Innehållet på kommunens webbplats ska följa gällande lagar och förordningar som exempelvis:

 • tryckfrihetsförordningen (offentlighetsprincipen)
 • sekretesslagen
 • förvaltningslagen
 • dataskyddsförordningen (GDPR)
 • lagen om upphovsrätt och
 • marknadsförings- och varumärkeslagen.

Hittar du fel på webbplatsen?

Hittar du fel på webbplatsen, kanske en länk som inte fungerar, en sida som är svår att hitta eller felaktig text - rapportera det gärna till oss om du vill. Klicka på länken nedan för att rapportera ett fel.