Artikeln publicerades 18 augusti 2023

Jeans på tork

Så gick vårens klädbytarvecka på Vännäs bibliotek

Klädbyten och kläder shoppade på second-hand blir alltmer populärt. Varje år håller Naturskyddsföreningen i en klädbytardag och i år bestämde sig biblioteket i Vännäs för att delta. Under våren höll biblioteket därför i en klädbytarvecka i samband med klädbytardagen.

Det var andra gången som biblioteket arrangerade klädbytarveckan, den första gången var för några år sedan. I år använde de använt ett annat upplägg. Istället för att intresserade fick lämna in ett obegränsat antal plagg som de sedan kunde byta kläder mot fanns det den här gången en begränsning på 3 plagg. Varje plagg gav en biljett som sedan gick att lösa in för något nytt man hade hittat.

– I år var det 18 personer som deltog. Vi lärde oss från förra gången och ville hålla det litet i uppstarten för att se hur det fungerade, berättar Jenny Sandells, bibliotekarie på Vännäs bibliotek.

Med ett obegränsat antal plagg blev det för mycket jobb runtomkring med hantering, förvaring och liknande. Den här gången blev det mer överkomligt och med begränsade antal plagg blir det också lättare att få det att flyta på bra. De fick även hjälp av både Naturskyddsföreningen och PMU för att allt skulle fungera smidigt.

Förutom begränsade plagg bestämde biblioteket också att det var säsongsanpassade kläder som gällde, alltså vår eller sommarkläder. Risken är annars att det är vintergarderoben som lämnas in och det är få som vill byta till sig vinterplagg när våren är på ingång. De plagg som blev över tog PMU hand om så att inget gick till spillo.

– Fördelen med att hålla på under en hel vecka var att det gick att komma tillbaka senare om man inte hittade något man ville ha för att se om något nytt kommit in. Det var kul att så många verkade bli nöjda med sina fynd, säger Anna-Lena Hedman som också är bibliotekarie på Vännäs bibliotek.

Det är inte riktigt bestämt än om veckan kommer tilllbaka 2024. biblioteket fortsätter dock att jobba aktivt med hållbarhetsfrågor och troligtvis dyker det även upp andra projekt med hållbarhetsanknytning i framtiden.

Logotyp för hållbarhet 2023

Vännäs kommun arbetar aktivt med miljö- och hållbarhetsfrågor utifrån de tre perspektiven ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Under år 2023 kommer vi varje månad presentera en verksamhet som utmärker sig inom något speciellt område för att bidra till en bättre miljö och hållbarhet.